Ο Τραμπ εξετάζει την ανάληψη του Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Κοινοποίηση:

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι διερευνά κατά πόσον η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του μνημείου και του μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο μνημειακός χώρος στο Μανχάταν, όπου καταστράφηκαν οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11 Σεπτεμβρίου 2001, διαθέτει δύο πισίνες που περιβάλλονται από καταρράκτες και στηθαία με τα ονόματα των νεκρών, καθώς και ένα υπόγειο μουσείο.

Από τότε που άνοιξε για το κοινό το 2014, η πλατεία του μνημείου και το μουσείο λειτουργούν από ένα δημόσιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, συχνό επικριτή του Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είχε «προκαταρκτικές διερευνητικές συζητήσεις» σχετικά με την ιδέα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το γραφείο του προέδρου σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι να καταστήσει τον χώρο εθνικό μνημείο, προστατευόμενο και συντηρούμενο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του Εθνικού Μνημείου και Μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου λένε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορεί να αναλάβει μονομερώς τον χώρο, ο οποίος βρίσκεται σε γη που ανήκει στην Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ανάληψη του κόστους και της διαχείρισης του χώρου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν έχει νόημα», λαμβάνοντας υπόψη και την υποτιθέμενη προσπάθεια του Τραμπ να περιορίσει την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία, δήλωσε η Μπεθ Χίλμαν, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού.

«Είμαστε περήφανοι που οι εκθέσεις μας αφηγούνται ιστορίες γενναιότητας και πατριωτισμού και είμαστε βέβαιοι ότι το τρέχον λειτουργικό μας μοντέλο έχει υπηρετήσει το κοινό με έντιμο και αποτελεσματικό τρόπο», είπε, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει 750 εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια και έχει καλωσορίσει περίπου 90 εκατομμύρια επισκέπτες από την έναρξη λειτουργίας του.

Πέρυσι, το μουσείο είχε έσοδα άνω των 93 εκατομμυρίων δολαρίων και δαπάνησε περίπου 84 εκατομμύρια δολάρια σε λειτουργικά έξοδα, αφήνοντας ένα πλεόνασμα σχεδόν 9 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του μουσείου.

Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, εν τω μεταξύ, εξέφρασε τις δικές της ανησυχίες σχετικά με την ανάληψη τη διαχείρισης του μνημείου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επικαλούμενη τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αλλοιώσει τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την αμερικανική ιστορία μέσω των εθνικών μνημείων και μουσείων της, συμπεριλαμβανομένου του Smithsonian.

«Το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου ανήκει στους Νεοϋορκέζους — στις οικογένειες, τους επιζώντες και τους πρώτους πολίτες που έτρεξαν να προσφέρουν βοήθεια, φέρει αυτή την κληρονομιά για περισσότερες από δύο δεκαετίες και διασφαλίζει ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε η Χότσουλ, για να προσθέσει: «πριν αναμειχθεί σε αυτόν τον ιερό τόπο, ο πρόεδρος θα πρέπει να ξεκινήσει τιμώντας τους επιζώντες και υποστηρίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων».

Η Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου που έχασε τον αδελφό της, Τζον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει ιδιοκτησία.

«Οι εργαζόμενοι εκεί κάνουν απίστευτη δουλειά, αφηγούμενοι την ιστορία εκείνης της ημέρας χωρίς να την ωραιοποιούν», είπε. «Διοικείται τόσο καλά, που δεν βλέπω γιατί πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Δεν βλέπω ποιο θα ήταν το όφελος».

Ωστόσο, το μνημείο και το μουσείο έχουν δεχθεί και κριτική όλα αυτά τα χρόνια από ορισμένα μέλη της κοινότητας των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, μερικά από τα οποία έχουν επικρίνει τις τιμές των εισιτηρίων ή έχουν ζητήσει αλλαγές στη σύνθεση των εκθεμάτων του μουσείου.

Εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να προβούν σε σχολιασμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response