Ο Σάντσεθ καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την Παλαιστίνη – «Ιστορική ευκαιρία η σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας

Κοινοποίηση:
gaza

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε σήμερα να ασκηθεί «πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα», αναφέροντας πως η Ισπανία θα προτείνει το Διεθνές Δικαστήριο «να αποφανθεί» για την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023 προκάλεσε περισσότερους από 50.000 θανάτους, 100.000 τραυματίες και δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους», υπενθύμισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε του σε μια Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

Μπροστά σε αυτά τα «απαράδεκτα» στοιχεία που αψηφούν την «αρχή της ανθρωπιάς», πρέπει να «εντείνουμε την πίεσή μας στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα, ιδίως μέσω των οδών που μας προσφέρει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σοσιαλιστής ηγέτης.

Για αυτό, η Ισπανία θα «καταθέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μια πρόταση που θα στοχεύει να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για τον σεβασμό, από το Ισραήλ, των διεθνών υποχρεώσεών του στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», συνέχισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Σάντσεθ διευκρίνισε επίσης ότι η Ισπανία θα καταθέσει ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητάει το Ισραήλ να «τερματίσει τον ανθρωπιστικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Γάζα» και να εγγυηθεί «μια πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου την 7η Μαΐου, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ήδη ανακοινώσει πως η Ισπανία θα παρουσίαζε ένα σχέδιο ψηφίσματος με «έκτακτα μέτρα για να σταματήσει η σφαγή αμάχων» και εγγυήσεις για την είσοδο «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Εκτός από αυτές τις διαφορετικές πρωτοβουλίες, προτεραιότητα είναι «να υπάρξει πρόοδος σε μια πολιτική λύση» στην περιοχή, επέμεινε σήμερα ο Σάντσεθ, εκτιμώντας πως «η μοναδική οδός προς την ειρήνη στην περιοχή» είναι «η εφαρμογή της λύσης των δύο Κρατών».

Για αυτό, «θα ήθελα εκ νέου να παροτρύνω άλλα κράτη να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως υπολογίζει πολύ στη διεθνή σύνοδο του Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπάρξει μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης.

Αυτή η σύνοδος αντιπροσωπεύει μια «ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, όμως θα στεφθεί με επιτυχία μονάχα εάν υπάρξει μια ευρεία αραβική και ευρωπαϊκή συναίνεση που θα οδηγήσει σε μια αποφασιστική δράση εκ μέρους του συνόλου της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο ίδιος.

Η Ισπανία, η οποία αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης την 28η Μαΐου του 2024 ταυτόχρονα με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, έχει αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες σε μία από τις πλέον επικριτικές φωνές στους κόλπους της ΕΕ προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response