Μια συναρπαστική ανακάλυψη φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της συμπεριφοράς των άγριων χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο Cantagines στη Γουινέα-Μπισάου: καταναλώνουν και μοιράζονται φρούτα που περιέχουν φυσικό αλκοόλ.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ κατέγραψαν για πρώτη φορά —μέσω κάμερας— δέκα περιπτώσεις όπου οι χιμπατζήδες καταναλώνουν τα ζυμωμένα φρούτα του αφρικανικού ψωμόδεντρου, τα οποία περιέχουν αιθανόλη (αλκοόλη).
Η μέγιστη καταγεγραμμένη περιεκτικότητα αυτών των φρούτων ήταν 0,61% σε αλκοόλη. Αν και αυτή η ποσότητα είναι σχετικά μικρή, οι ερευνητές σημειώνουν πως όταν το 60-85% της διατροφής των χιμπατζήδων αποτελείται από φρούτα, ακόμη και ένα χαμηλό ποσοστό αιθανόλης μπορεί να σημαίνει συχνή κατανάλωση.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι το ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες: το κάνουν αυτό εσκεμμένα;
Αν ναι, τότε ίσως αυτή η συμπεριφορά αποτελεί μια πρώιμη, εξελικτική ρίζα της ανθρώπινης κοινωνικής συνήθειας του «συμποσίου» και της κοινής κατανάλωσης αλκοόλ.
Η δρ. Kimberly Hawking τονίζει ότι οι χιμπατζήδες δεν ακολουθούν τακτικά πρότυπα σίτισης, κάτι που κάνει την επιλογή των ζυμωμένων φρούτων ακόμα πιο αξιοσημείωτη. «Χρειάζεται να μελετήσουμε περισσότερο το κατά πόσο τα αναζητούν εσκεμμένα και πώς τα καταναλώνουν.
Αν αυτό σχετίζεται με κοινωνική αλληλεπίδραση, τότε μπορεί να βλέπουμε τις πρώτες «ρίζες» του ανθρώπινου συμποσίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι μάλλον απίθανο οι χιμπατζήδες να καταναλώνουν ποσότητες αιθανόλης ικανές να προκαλέσουν μέθη —κάτι που θα μείωνε τις πιθανότητες επιβίωσης στη φύση—, γενετικές μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και οι χιμπατζήδες έχουν εξελικτικά προσαρμοστεί στην κατανάλωση αλκοόλης.
Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι η κοινωνική κατανάλωση ζυμωμένων τροφών, και κατ’ επέκταση του αλκοόλ, έχει βαθιές ρίζες στην κοινή εξελικτική μας πορεία.