Ο νέος Τελωνειακός Κώδικας, φέρνει «ανάσα» για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που κατοικούν και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε μικρούς οικισμούς της χώρας.
Στις «λοιπές διατάξεις» προστέθηκε ειδική ρύθμιση που θα «εξισώνει» επαγγελματίες σε μικρούς οικισμούς που, ακόμα και αν βρίσκονται σε μικρή χιλιομετρική απόσταση ή έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό, δεν δικαιούνται το μειωμένο τεκμήριο, μόνο και μόνον γιατί ο «Καλλικράτης» τούς ενσωμάτωσε σε μεγάλους δήμους.
Η εξέλιξη αυτή αφορά τα εισοδήματα που αποκτούν από φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται και έχουν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 500 και έως 1.500 κατοίκους.
Η διάταξη ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Κώτσηρα και σε συνεργασία με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, ως απάντηση σε δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος σε έναν μικρό οικισμό στην Ημαθία με μόλις 562 κατοίκους, έχανε μέχρι φέτος τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος στο ήμισυ, επειδή ο οικισμός αυτός ανήκει διοικητικά απευθείας σε ένα μεγάλο Δήμο (Αλεξάνδρειας Ημαθίας).
Αντιθέτως, σε ένα γειτονικό χωριό με 1.450 κατοίκους, άλλος επαγγελματίας λαμβάνει τη μείωση αυτή κανονικά επειδή, διοικητικά, συνιστά δημοτική κοινότητα της οποίας ο συνολικός πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 1.500 κατοίκους.
Πλέον, με τις νέες διατάξεις θα μπορεί και ο οικισμός εκείνος των 562 κατοίκων να ωφελείται από τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος κατά 50%.
Τι προβλέπει η διάταξη
Με τη νέα ρύθμιση, όλοι οι μικροί οικισμοί της χώρας (πλην εκείνων στην Περιφέρεια Αττικής η οποία είχε εξ αρχής εξαιρεθεί από τη μείωση αυτή) θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ισότιμα.
Οι επαγγελματίες θα βλέπουν την ίδια μείωση τεκμηρίων (50%) ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε κάποια ευρύτερη δημοτική κοινότητα ή όχι, βάζοντας τέλος σε μια αδικία που βασιζόταν αποκλειστικά στον τρόπο οργάνωσης της διοικητικής δομής της χώρας.
Η νέα διάταξη θα ισχύσει από τις δηλώσεις εισοδήματος του 2026 (καθώς η υποβολή των φετινών δηλώσεων ολοκληρώνεται) και στηρίζει έμπρακτα τη βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών καθώς, μέχρι σήμερα, η μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος αφορούσε μόνο σε οικισμούς οι οποίοι ανήκαν σε δημοτική κοινότητα με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους.
Αποτέλεσμα ήταν ότι κάτοικοι οικισμών με τον ίδιο ή και μικρότερο πληθυσμό (ακόμα και γειτονικών μεταξύ τους) είχαν δυσμενέστερη μεταχείριση και φορολογούνταν για διπλάσιο εισόδημα, εξ’ αιτίας του συνολικού πληθυσμού της δημοτικής κοινότητας στην οποία έχουν ενταχθεί διοικητικά.