Σε μια απρόσμενη κίνηση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο φέρεται να πρότεινε άμεση συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του διαβόητου καρτέλ Τρεν δε Αράγκουα, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πληροφορημένες πηγές.
Η πρόταση κατατέθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Μαδούρο με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, με φόντο την κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στην Καραϊβική και τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών ναρκωτικών στην περιοχή.
Ο Μαδούρο φέρεται να παρέδωσε στον Γκρενέλ επιστολή προσωπικά απευθυνόμενη στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία τον καλεί σε άμεσο διάλογο και του εκφράζει την πρόθεση της Βενεζουέλας να συμβάλει στην καταδίωξη των αρχηγών του εγκληματικού δικτύου Τρεν δε Αράγκουα, το οποίο δρα και εκτός συνόρων.
Η πρόταση έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, με τη Βενεζουέλα να βρίσκεται εδώ και χρόνια υπό σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.