Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα γιορτάζουν τις νίκες των Παγκοσμίων Πολέμων με νέες επετείους

Κοινοποίηση:
Trump_Congress

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετονομάσει δύο σημαντικές ημερομηνίες που σχετίζονται με τους παγκόσμιους πολέμους.

 

Συγκεκριμένα, προτείνει να ονομαστεί η 8η Μαΐου ως «Ημέρα της Νίκης» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η 11η Νοεμβρίου ως «Ημέρα της Νίκης» για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η ανακοίνωση έγινε μέσω της πλατφόρμας Truth Social.

Η 8η Μαΐου είναι μια ημερομηνία που γιορτάζεται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που υπεγράφη η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας το 1945. Αντίθετα, στη Ρωσία αυτή η ημέρα εορτάζεται στις 9 Μαΐου, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαφορές στην ιστορική μνήμη και τις παραδόσεις μεταξύ των χωρών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως αργίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 11η Νοεμβρίου είναι γνωστή ως Ημέρα των Βετεράνων, μια ημέρα αφιερωμένη στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ωστόσο, η πρόταση του Τραμπ να μετονομάσει αυτές τις ημερομηνίες μπορεί να προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με την ιστορική μνήμη και τη σημασία των πολέμων στην αμερικανική κοινωνία.

 

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίστηκε στην Ασία μέχρι την υπογραφή της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στις 11 Νοεμβρίου τιμάται η υπογραφή το 1918 της ανακωχής που έβαλε τέλος στις μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στη Γερμανία και στους Συμμάχους. Η ημερομηνία αυτή είναι αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποκαλείται «Ημέρα των Βετεράνων» προς τιμήν των πρώην μαχητών.

«Πολλοί σύμμαχοι και φίλοι μας γιορτάζουν την 8η Μαΐου ως την Ημέρα της Νίκης, αλλά εμείς έχουμε κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, πολύ περισσότερα, για να εξασφαλίσουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο Τραμπ.

«Κερδίσαμε τους δύο πολέμους, κανένας δεν μας έφτανε ούτε στο μικρό του δαχτυλάκι από άποψη δύναμης, γενναιότητας ή στρατιωτικής διάνοιας, αλλά δεν γιορτάζουμε ποτέ τίποτα — αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουμε πια ηγέτες που να ξέρουν πώς να το κάνουν!» είπε ο πρόεδρος. «Θα ξαναρχίσουμε να γιορτάζουμε τις νίκες μας!».

Τη δήλωση αυτή δεν ακολούθησε ωστόσο αμέσως η έκδοση διατάγματος.

 

Ο κρίσιμος ρόλος των ΗΠΑ στους δύο παγκοσμίους πολέμους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στους δύο παγκοσμίους πολέμους, όπου ενεπλάκησαν στρατιωτικά, αλλά παρείχαν επίσης πολύ σημαντική υλική υποστήριξη στους Συμμάχους, Αντίθετα, δεν ήταν η χώρα που έστειλε τους περισσότερους στρατιώτες ή που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού αρχικά αρνήθηκαν να εμπλακούν στη σύγκρουση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μπουν στον πόλεμο το 1917, ωθούμενες κυρίως από την εντατικοποίηση του υποβρύχιου πολέμου από γερμανικής πλευράς, που έθετε στο στόχαστρο πλοία του αμερικανικού εμπορικού ναυτικού.

Κινητοποίησαν τέσσερα εκατομμύρια άνδρες, πολύ λιγότερους απ΄ ό,τι οι συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη όπου διεξαγόταν το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης (σχεδόν εννέα εκατομμύρια για τη Γαλλία ή τη Βρετανία, περιλαμβανομένων των αποικιών, έξι εκατομμύρια για την Ιταλία, 18 εκατομμύρια για τη Ρωσία). Επίσης, η εκτίμηση για τις απώλειές τους είναι πολύ μικρότερη από εκείνες άλλων χωρών.

Κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρέχουν βοήθεια στους Συμμάχους και μπήκαν στον πόλεμο αφού δέχθηκαν απευθείας επίθεση από την Ιαπωνία στο Περλ Χάρμπορ ατις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού εθνικού μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν 416.800 στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου, περισσότερους από τη Βρετανία (383.600) αλλά λιγότερους από την ΕΣΣΔ, οι απώλειες της οποίας τοποθετούνται μεταξύ 8,8 και 10,7 εκατομμυρίων στρατιωτών, και την Κίνα (3-4 εκατομμύρια).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response