Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στην τελετή υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή στην Αίγυπτο. Δίπλα του κάθονται οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων Αιγύπτου, Τουρκίας και Κατάρ.
«Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή είναι πιθανώς η μεγαλύτερη συνάθροιση χωρών όσον αφορά τον πλούτο και τη δύναμη που έχει γίνει ποτέ, και είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω σε αυτήν», δήλωσε ο Τραμπ πριν από την υπογραφή.
«Αυτό χρειάστηκε 3.000 χρόνια, το πιστεύετε; Και θα αντέξει. Αυτή είναι μια απίστευτη μέρα για τον κόσμο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η συμφωνία είναι τόσο μεγάλη που θα αποτρέψει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – ο οποίος θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή».
«Σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν πιθανώς το πιο δύσκολο, και ίσως από πολλές απόψεις ήταν, αλλά είχαμε πολλά μεγάλα ταλέντα», είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Είχαμε μια εκπληκτική σειρά ταλέντων και μας βοήθησαν, ιδίως, οι χώρες που εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι»
Ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Όπως είπε «αυτή είναι η μέρα για την οποία οι άνθρωποι σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν, αγωνίστηκαν, ελπίζοντας και προσευχόμενοι».
«Πέτυχαμε αυτό που όλοι θεωρούσαν αδύνατο, επιτέλους, έχουμε ειρήνη στη Μέση Ανατολή» συνέχισε και πρόσθεσε: «Είναι τόσο όμορφο να βλέπεις μια νέα και όμορφη μέρα να ανατέλλει. Και τώρα αρχίζει η ανοικοδόμηση».
Ο Τραμπ εξέφρασε την «τεράστια ευγνωμοσύνη του προς τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες» που, όπως λέει, «βοήθησαν να γίνει δυνατή αυτή η απίστευτη πρόοδος».
Σίσι: «Οι σημερινές συμφωνίες ανοίγουν νέο δρόμο ειρήνης»
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι σημερινές συμφωνίες για τη Γάζα «ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή».
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε ότι «το τέλος του πολέμου στη Γάζα πρέπει να είναι το τέλος όλων των πολέμων στην περιοχή», προσθέτοντας ότι η χώρα του θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ακόμη, είπε ότι η λύση των δύο κρατών είναι «ο μόνος τρόπος για να εκπληρωθούν οι προσδοκίες τόσο του παλαιστινιακού όσο και του ισραηλινού λαού για τον τερματισμό της σύγκρουσης».
«Η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται από χώρες και κράτη, αλλά από ανθρώπους που είναι πεπεισμένοι ότι οι χθεσινοί εχθροί είναι οι σημερινοί φίλοι», δηλώνει.
Καθώς ο αλ Σίσι παρουσίασε τον Τραμπ στη σκηνή, είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου εκτίμηση για τις προσπάθειες του Προέδρου Τραμπ».