Σοβαρές διπλωματικές εντάσεις προκαλεί η φονική επίθεση έξω από εβραϊκή συναγωγή στο Μάντσεστερ, ανήμερα του Γιομ Κιπούρ, με την ισραηλινή ηγεσία να καταδικάζει σφοδρά το περιστατικό και να εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» και σημείωσε πως επιβεβαιώνει όσα είχε δηλώσει πρόσφατα στον ΟΗΕ: ότι η αδυναμία απέναντι στην τρομοκρατία δεν την περιορίζει — την ενισχύει. Παράλληλα, εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς την εβραϊκή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμη πιο αιχμηρός, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, κατηγόρησε ανοιχτά το Λονδίνο για αδράνεια απέναντι στην έξαρση του αντισημιτισμού και τις, όπως τις χαρακτήρισε, «προφανείς και γενικευμένες προτροπές υπέρ της τρομοκρατίας» που ακούγονται στους δρόμους και τα πανεπιστήμια της χώρας.
Ο Σάαρ κάλεσε την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, αφήνοντας αιχμές για πολιτική ανοχή στο φαινόμενο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εδώ και χρόνια δίνει χώρο και «νομιμοποίηση» σε τρομοκρατικές φωνές, προειδοποιώντας πως η τρομοκρατία χτυπά τελικά και τις ίδιες τις χώρες που την ανέχονται.
Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων Λονδίνου – Τελ Αβίβ, λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το Ηνωμένο Βασίλειο – μια κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης.
Οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξάγουν έρευνα για την επίθεση, με τα κίνητρα του δράστη να παραμένουν υπό διερεύνηση.