Ανοδική θα είναι η πορεία της τιμής του ψωμιού, σύμφωνα με ιδιοκτήτες φούρνων, την ίδια ώρα που όπως αναφέρουν, οι πολίτες δεν αγοράζουν ούτε… σουσαμένιο κουλούρι.
Από τα 0,80 λεπτά που κόστιζε η φρατζόλα το 2020, η τιμή σήμερα αγγίζει το 1,50 ευρώ, σχεδόν διπλάσια.
Αυτή η αύξηση, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα βασικά προϊόντα, δημιουργεί έντονες πιέσεις.
Οι αρτοποιοί εμφανίζονται βαθιά ανήσυχοι, καθώς το λειτουργικό τους κόστος, ειδικά στην ενέργεια, αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του κλάδου.
Ο πρόεδρος των αρτοποιών Αττικής αναφέρει ότι η αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας έχει οδηγήσει σε 1.500 λουκέτα σε φούρνους τα τελευταία τρία χρόνια.
Παράλληλα, ο καφές, με την τιμή του να έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών, τείνει να γίνει πολυτέλεια.
Ένας καφές στο χέρι αγγίζει πλέον τα 2,50 ευρώ, ανεβάζοντας το μηνιαίο κόστος σε περίπου 80 ευρώ για κάποιον που απολαμβάνει έναν καφέ ημερησίως.
Όπως στο ψωμί, έτσι και στον καφέ, οι καταστηματάρχες προειδοποιούν για πιθανές νέες αυξήσεις λόγω του υψηλού κόστους.






