Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να υπογράψει μία νέα εκτελεστική εντολή, η οποία θα απαιτεί από τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια που χρηματοδοτούνται από ομοσπονδιακά κονδύλια να ενισχύσουν τη διαφάνεια γύρω από τα δεδομένα εισαγωγής φοιτητών.
Η εντολή αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αναμόρφωση του Συστήματος Δεδομένων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο καταγράφει πληροφορίες για το κόστος φοίτησης, τη σύνθεση του φοιτητικού σώματος, καθώς και άλλες παραμέτρους σχετικά με τις εγγραφές και εισαγωγές.
Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να επεκτείνει το εύρος των δεδομένων που θα πρέπει να υποβάλλουν τα ιδρύματα και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας θα αποκτήσει τη δυνατότητα να διορθώνει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η εν λόγω εντολή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής του προέδρου Τραμπ για την αναδιοργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Η στρατηγική περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σημαντικές περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις για κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ και το Πρίνστον. Η εκτελεστική εντολή αυτή συνδέεται και με προηγούμενο διάταγμα που στοχεύει στη μείωση των προγραμμάτων προώθησης της διαφορετικότητας στα αμερικανικά πανεπιστήμια.