Ένα νέο, εντυπωσιακό είδος δεινοσαύρου με τεράστια νύχια και πιθανή δίαιτα που περιλάμβανε… αρχαίους συγγενείς των κροκοδείλων, εντόπισαν παλαιοντολόγοι στην Αργεντινή.
Η ανακάλυψη έγινε στην περιοχή Lago Colhué Huapi της Παταγονίας, από ομάδα ερευνητών που εντόπισαν απομεινάρια από κρανίο, άκρα και ουρά. Πρόκειται για έναν νέο εκπρόσωπο των μυστηριωδών μεγαράπτορων — δεινοσαύρων που έζησαν στην ύστερη Κρητιδική περίοδο, κυρίως στη Νότια Αμερική, αλλά και σε περιοχές της Ασίας και της Ωκεανίας.
Το νέο είδος, το οποίο ονομάστηκε Joaquinraptor casali, εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 7 μέτρα, ενώ ήταν περίπου 19 ετών όταν πέθανε, δηλαδή λίγο πριν την μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 66–70 εκατομμύρια χρόνια.
Οι μεγαράπτορες διακρίνονταν για τα επιμήκη κρανία και τα τεράστια, γαμψά νύχια τους. Αν και η συμπεριφορά τους ως θηρευτών παραμένει ασαφής λόγω ελλιπών απολιθωμάτων, η συγκεκριμένη ανακάλυψη θεωρείται κρίσιμη γιατί προσφέρει έναν από τους πιο ολοκληρωμένους σκελετούς αυτής της οικογένειας μέχρι σήμερα.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα ήταν το οστό ενός προϊστορικού κροκοδείλου που βρέθηκε παγιδευμένο μέσα στο σαγόνι του Joaquinraptor, υποδεικνύοντας πιθανή θηρευτική ή σαρκοφάγα συμπεριφορά.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.
Ο Lucio Ibiricu, επικεφαλής της έρευνας και μέλος του Παταγονικού Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας, έδωσε στο νέο είδος το όνομα του γιου του, Joaquin, παρόλο που –όπως παραδέχεται– ο μικρός δεν έχει ακόμη αναπτύξει αγάπη για τους δεινόσαυρους. «Όλα τα παιδιά αγαπούν τους δεινόσαυρους κάποια στιγμή», είπε, γελώντας.