Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες φαίνεται πως διασχίζανε την ανοιχτή θάλασσα πριν από περίπου 8.500 χρόνια, χρησιμοποιώντας απλά ξύλινα κανό για να φτάσουν στη Μάλτα, καλύπτοντας αποστάσεις μεγαλύτερες των 100 χιλιομέτρων.
Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Eleanor Scerri από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, εντόπισε διάφορες τοποθεσίες με λίθινα εργαλεία, εστίες και υπολείμματα τροφίμων στο σπήλαιο Λατνίγια.
Ανάμεσα στα πιο σημαντικά ευρήματα συγκαταλέγονται τα απομεινάρια από ερυθρό ελάφι, ένα είδος που θεωρείται ότι είχε εξαφανιστεί εκείνη την εποχή, καθώς και αποδείξεις για το κυνήγι χελωνών και μεγάλων πτηνών που πλέον δεν υπάρχουν.
«Η διατροφή τους ήταν εξαιρετικά ποικιλόμορφη, με βάση κυρίως θηράματα και θαλάσσιους οργανισμούς», αναφέρει ο Δρ. James Blinkhorn, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης οστά φώκιας, διάφορους τύπους ψαριών, καβούρια, αχινούς και χιλιάδες θαλάσσιους γαστερόποδους, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.
Ο καθηγητής Nicholas Vella από το Πανεπιστήμιο της Μάλτας υπογραμμίζει πως οι πρώτοι θαλασσοπόροι χρησιμοποιούσαν τα ρεύματα, τους ανέμους και μελετούσαν τα αστέρια και φυσικά ορόσημα για να προσανατολιστούν, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και τη νύχτα.