Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Μινεάπολης αργά το βράδυ της Παρασκευής, 9 Ιανουαρίου 2026, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν ξενοδοχεία της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις επιχειρήσεις της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE). Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 30 συλλήψεις μετά την κήρυξη της συγκέντρωσης ως παράνομης.
Το χρονικό της πολιορκίας
Η κινητοποίηση ξεκίνησε γύρω στις 20:00, με τους διαδηλωτές να στοχοποιούν συγκεκριμένο ξενοδοχείο όπου φέρεται να διέμεναν ομοσπονδιακοί πράκτορες. Η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα:
Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν τύμπανα, σφυρίχτρες και ισχυρούς προβολείς στα παράθυρα του κτιρίου. Αναφέρθηκαν επιθέσεις με πέτρες, πάγο και χιόνι κατά αστυνομικών οχημάτων, ενώ καταγράφηκαν βανδαλισμοί με σπρέι και απόπειρα εισβολής στο ξενοδοχείο από πλαϊνή είσοδο.
Στις 22:15 η αστυνομία εξέδωσε διαταγές διάλυσης. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά, ενώ οι 30 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους επιδόθηκαν κλήσεις σε απολογία.
Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου, ο δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπ Φρέι, υιοθέτησε μια σκληρή πολιτική γραμμή, διαχωρίζοντας την ειρηνική πλειοψηφία των διαδηλωτών από τους «ταραξίες».
«Μην τσιμπάτε το δόλωμα» Ο Φρέι κατηγόρησε ευθέως τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει το χάος για να δικαιολογήσει μια σκληρότερη ομοσπονδιακή παρέμβαση.
Ο δήμαρχος έκανε λόγο για διείσδυση ακροδεξιών στοιχείων στη διαδήλωση, οι οποίοι επιχείρησαν να φανατίσουν το πλήθος. «Δεν θα αντιμετωπίσουμε το χάος του Τραμπ με το δικό μας χάος», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να αγνοήσουν τις προκλήσεις.
Ο δήμαρχος εξήρε τη στάση των μελών της κοινότητας που προσπάθησαν να εκτονώσουν την ένταση, σημειώνοντας ότι η πόλη θα συνεχίσει να προστατεύει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά δεν θα ανεχθεί τη βία ή τις καταστροφές περιουσιών. «Αντιμετωπίζουμε την απελπισία με ελπίδα», κατέληξε, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας για τη Μινεάπολη.






