Η διαρκής παρουσία των μικροπλαστικών στην καθημερινότητά μας εντείνεται, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ροφήματα που καταναλώνουμε καθημερινά –καφές, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά– περιέχουν συνθετικά πλαστικά σωματίδια.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment επικεντρώνεται στην έκθεση των ανθρώπων στα μικροπλαστικά μέσω των υγρών που καταναλώνουμε και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.
Η έρευνα εξέτασε 155 δείγματα από διάφορους τύπους ροφημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το 100% των δειγμάτων περιείχαν μικροπλαστικά, με τα σωματίδια να κυμαίνονται σε μέγεθος από 10 έως 157 μικρόμετρα. Τα πιο συχνά ευρήματα περιλάμβαναν πολυμερή όπως πολυπροπυλένιο, πολυστυρένιο, πολυαιθυλένιο και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως για συσκευασίες τροφίμων και ποτών.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας των ροφημάτων και της ποσότητας μικροπλαστικών που απελευθερώνεται στην επιφάνειά τους. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, περιείχαν σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροπλαστικών (60 σωματίδια ανά λίτρο), σε σχέση με τα κρύα ποτά (31 σωματίδια). Αυτή η αύξηση φαίνεται να σχετίζεται με την επιτάχυνση της διάχυσης των πλαστικών από τις συσκευασίες στα ροφήματα λόγω της θερμότητας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η ημερήσια έκθεση σε μικροπλαστικά μέσω των ροφημάτων φτάνει τα 1,7 σωματίδια ανά κιλό σωματικού βάρους για τις γυναίκες και 1,6 για τους άνδρες. Τα ποσοστά αυτά είναι υψηλότερα από όσα είχαν υπολογιστεί μέχρι σήμερα για την κατανάλωση πόσιμου νερού. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η εκτίμηση της συνολικής έκθεσης στα μικροπλαστικά πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ροφήματα και όχι μόνο το νερό, προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως την έκταση του προβλήματος.






