Μελέτη-έκπληξη: Ο καφές εσπρέσο περιορίζει τη συσσώρευση πρωτεΐνης Ταυ που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κοινοποίηση:
kafes-coffee-kushal-permal-nq4TaCOamYo-unsplash

Ένας δυνατός εσπρέσο μπορεί να προσφέρει περισσότερα από μια «ένεση» ενέργειας για την ημέρα μας, καθώς πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα στην Ιταλία δείχνει ότι ο καφές μπορεί να εμποδίζει διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη, υπό την επίβλεψη της Mariapina D’Onofrio, διεξήχθη με εργαστηριακές δοκιμές in vitro και επικεντρώθηκε στην επίδραση ενώσεων του εσπρέσο στη συσσώρευση της πρωτεΐνης Ταυ σε νευρώνες, μια διαδικασία που, όπως και η β-αμυλοειδής πρωτεΐνη, αποτελεί χαρακτηριστικό της νευροεκφυλιστικής νόσου. Σε υγιείς εγκεφάλους, η πρωτεΐνη Ταυ είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των νευρικών δομών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το χημικό προφίλ του εσπρέσο μέσω φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και εντόπισαν σημαντικές ενώσεις, όπως η καφεΐνη, η τριγωνελλίνη, η γενιστεΐνη και η θεοβρωμίνη. Στη συνέχεια, τα εκχυλίσματα αυτά επωάστηκαν με ημι-λειτουργική πρωτεΐνη Ταυ για έως και 40 ώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία των ουσιών αυτών περιόριζε το μέγεθος των ινιδίων, εμποδίζοντας τη δημιουργία μεγαλύτερων, τοξικών συσσωματωμάτων.

Παράλληλα, τόσο η καφεΐνη όσο και ολόκληρο το εκχύλισμα εσπρέσο απέδωσαν ικανότητα δέσμευσης ήδη σχηματισμένων ινιδίων Ταυ, περιορίζοντας περαιτέρω τη νευροτοξική επίδρασή τους. Τα ευρήματα, αν και προκαταρκτικά, υποδηλώνουν ότι ο καφές περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη θεραπειών για νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες, αλλά τα αποτελέσματα ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση και ενδεχομένως την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, δίνοντας μια νέα διάσταση στον καθημερινό καφέ μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response