Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain Structure and Function, κατέληξε στο συμπέρασμα πώς μόλις δύο ώρες σιωπής την ημέρα είναι αρκετές για να ενεργοποιήσουν την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη εξέθεσαν ποντίκια σε διάφορα ακουστικά ερεθίσματα: λευκό θόρυβο, μουσική του Μότσαρτ, ήχους από μικρά ποντίκια και απόλυτη σιωπή.
Παρότι όλα τα ηχητικά ερεθίσματα προκάλεσαν βραχυπρόθεσμη ενεργοποίηση του εγκεφάλου, μόνο η σιωπή είχε διαρκές και ενισχυτικό αποτέλεσμα.
Μετά από επτά ημέρες, παρατηρήθηκε αύξηση στην παραγωγή νέων νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη σιωπή ως ένα μοναδικό ερέθισμα που τον ανανεώνει. Αντί να την εκλαμβάνει ως αδράνεια, την αξιοποιεί ως ευκαιρία για προσαρμογή και νευροπλαστικότητα.
Με άλλα λόγια, η σιωπή δεν είναι απλώς απουσία ήχου, αλλά ένα ενεργό περιβάλλον που ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη.
Σε έναν κόσμο γεμάτο ήχους από τον θόρυβο της πόλης μέχρι τις ατελείωτες ειδοποιήσεις των συσκευών μας η αναζήτηση σιωπής δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια αναγκαία επένδυση για την πνευματική μας υγεία, τη συγκέντρωση και την ενίσχυση της μνήμης μας.