«Παλιά μπορούσαμε να βάζουμε κάποια λίγα λεφτά στην άκρη, 50-100 ευρώ, όμως τώρα πρέπει να παίρνουμε και από αυτά τα λίγα που μπορέσαμε να μαζέψουμε για να μπορέσει να βγει ο μήνας», λέει η Μαρία, πολίτης που μίλησε στην κάμερα του ALPHA, αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες.
Η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με την αδυναμία των εισοδημάτων να συμβαδίσουν, αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά να «βάλουν χέρι» στις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Η Μαρία, μητέρα δύο παιδιών, εξηγεί πως είναι αδύνατον να καλυφθούν τα έξοδα μιας τετραμελούς οικογένειας με έναν μέσο μισθό. «Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που κάνω, τα έξοδα του μήνα είναι στα 1.200 ευρώ ενώ στο σπίτι μπαίνει ένας μισθός. Με τα μηνιαία έξοδα, αυτά δεν φτάνουν», τονίζει. Παρόλο που προσπαθεί να κάνει οικονομία, παραδέχεται πως δεν μπορεί να κρατήσει στην άκρη ούτε 5 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν βάζει στην άκρη, αλλά αναγκάζεται να χρησιμοποιεί και όσα είχε καταφέρει να αποταμιεύσει στο παρελθόν.
Η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με αρνητική αποταμίευση
Τα δεδομένα από την Τράπεζα της Ελλάδας επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, τα ελληνικά νοικοκυριά ξόδεψαν καταθέσεις ύψους 1,556 δισ. ευρώ ένα σαφές σημάδι ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Εαρινές της Προβλέψεις, επισημαίνει πως τα πράγματα δεν προβλέπεται να βελτιωθούν. Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. με αρνητική αποταμίευση, -2,5% για το 2025 και -1,8% για το 2026. Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν, σε μία επικίνδυνη οικονομική ανισορροπία.
«Ο κόσμος καταφεύγει στα έτοιμα, δυστυχώς δεν βγαίνει ο μήνας», λένε χαρακτηριστικά οι πολίτες.