Μαζικές διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη ενάντια στις αμερικανικές βλέψεις για τη Γροιλανδία

Κοινοποίηση:
green

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (17/1) στην Κοπεγχάγη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις επανειλημμένες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρόθεσή του να αποκτήσει τη Γροιλανδία. Υπό συννεφιασμένο ουρανό, πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία του δημαρχείου της δανικής πρωτεύουσας.

Συνθήματα υπέρ της αυτοδιάθεσης

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Δανίας και της Γροιλανδίας και φώναζαν συνθήματα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης, επαναλαμβάνοντας το όνομα της Γροιλανδίας στη γροιλανδική γλώσσα: «Kalaallit Nunaat!», σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Παράλληλα, ογκώδεις διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε πολλές δανικές πόλεις, όπως το Όρχους, το Άλμποργκ και το Όντενσε, αλλά και στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χιλιάδες πολίτες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν με πρωτοβουλία γροιλανδικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων η Uagut, η εθνική οργάνωση των Γροιλανδών της Δανίας, καθώς και το πολιτικό κίνημα «Μην αγγίζετε τη Γροιλανδία» και ομάδες Inuit με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Uagut, «στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές και ομόφωνο μήνυμα υπέρ του σεβασμού της δημοκρατίας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γροιλανδία».

Οι διοργανωτές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την παρουσία αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου στην Κοπεγχάγη, προκειμένου να ακουστεί δυνατά η φωνή των Γροιλανδών και των υποστηρικτών τους ενάντια σε κάθε σενάριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Γροιλανδίας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response