Η Τρίπολη βυθίστηκε σε χάος αυτή την εβδομάδα, καθώς οι χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια στην πρωτεύουσα της Λιβύης πυροδότησαν οργή στους πολίτες, που βγήκαν στους δρόμους αργά την Τετάρτη 14/05 απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Οι διαδηλώσεις ήρθαν ως αντίδραση στην αναζωπύρωση της βίας, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα αυτοκίνητα, κτίρια γεμάτα σημάδια από σφαίρες και φόβους για ευρύτερη κλιμάκωση σε μια ήδη διχασμένη χώρα.
Οι συγκρούσεις της Δευτέρας 12/05 φάνηκαν να ενισχύουν τη θέση του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, [μεταβατικού] πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της διχασμένης χώρας και συμμάχου της Τουρκίας.
Οι χειρότερες μάχες στην πρωτεύουσα της Λιβύης εδώ και χρόνια υποχώρησαν την Τετάρτη 14/05, μετά την ανακοίνωση εκεχειρίας από την κυβέρνηση, αλλά ο φόβος για ευρύτερη ανάφλεξη παρέμεινε, καθώς σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν.
Αργά την Τετάρτη 14/05, διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Τρίπολης, ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα.
Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν αργά τη Δευτέρα, μετά τη δολοφονία ενός σημαντικού ηγέτη πολιτοφυλακής.
Αν και ηρεμία επικράτησε το πρωί της Τρίτης 13/05, οι μάχες αναζωπυρώθηκαν τη νύχτα, με μεγάλες συγκρούσεις να συγκλονίζουν συνοικίες σε ολόκληρη την πόλη.
«Οι τακτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές ασφαλείας, έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ουδέτερων μονάδων», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι ουδέτερες μονάδες που αναπτύσσονται σε ευαίσθητες περιοχές προέρχονται από την Αστυνομία, η οποία δεν φέρει βαριά όπλα.
Μετά τις μάχες, καμένα αυτοκίνητα κάλυπταν τους δρόμους σε ορισμένες περιοχές, ενώ κοντινά κτίρια έφεραν σημάδια από σφαίρες.
Οι συγκρούσεις της Δευτέρας φάνηκαν να ενισχύουν τη θέση του Ντμπέιμπα, πρωθυπουργού και συμμάχου της Τουρκίας.
Ωστόσο, η παρατεταμένη σύγκρουση εντός της Τρίπολης κινδυνεύει να εμπλέξει παρατάξεις από περιοχές εκτός πρωτεύουσας, οδηγώντας πιθανώς σε ευρύτερη κλιμάκωση μεταξύ των πολλών ένοπλων ομάδων της Λιβύης, μετά από χρόνια σχετικής ηρεμίας.
Οι κύριες μάχες την Τετάρτη διεξήχθησαν μεταξύ της Ταξιαρχίας 444, που πρόσκειται στον Ντμπέιμπα, και της Ειδικής Δύναμης Αποτροπής (Ράντα), της τελευταίας μεγάλης ένοπλης ομάδας της Τρίπολης που δεν συντάσσεται με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Λίβυαν Όμπζέρβερ».
Μάχες ξέσπασαν επίσης σε δυτικές περιοχές της Τρίπολης, που παραδοσιακά αποτελούν πύλη για ένοπλες ομάδες από τη Ζαουίγια, πόλη δυτικά της πρωτεύουσας.
Ο Ντμπέιμπα διέταξε την Τρίτη τη διάλυση όσων αποκάλεσε «ανώμαλες ένοπλες ομάδες», εννοώντας προφανώς αντίπαλες παρατάξεις που εξακολουθούν να τον αμφισβητούν στην Τρίπολη.
Η ανακοίνωση ακολούθησε τη δολοφονία τη Δευτέρα του σημαντικού αρχηγού πολιτοφυλακής Αμπντουλγκάνι Κίκλι, γνωστού ως Γκανέιουα, και την ξαφνική ήττα της ομάδας του, της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας (SSA), από παρατάξεις που πρόσκεινται στον Ντμπέιμπα.
Η κατάληψη εδαφών της SSA από τις συμμαχικές με τον Ντμπέιμπα Ταξιαρχίες 444 και 111 σηματοδότησε σημαντική συγκέντρωση εξουσίας στην κατακερματισμένη πρωτεύουσα, αφήνοντας τη Ράντα ως τη μοναδική μεγάλη παράταξη που δεν συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό.
Οι κάτοικοι της Τρίπολης, εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους λόγω των μαχών, εξέφρασαν τρόμο για την ξαφνική έκρηξη βίας, που ακολούθησε εβδομάδες αυξανόμενης έντασης μεταξύ ένοπλων ομάδων.
Στη δυτική συνοικία Σαράτζ, ο Μοχανάντ Τζούμα δήλωσε ότι οι μάχες σταματούσαν για λίγα λεπτά πριν ξαναρχίσουν.
«Κάθε φορά που σταματούν, νιώθουμε ανακούφιση. Αλλά μετά χάνουμε ξανά την ελπίδα», είπε.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Τρίπολης» και κάλεσε για εκεχειρία.
Η Λιβύη γνωρίζει ελάχιστη σταθερότητα από την εξέγερση του 2011, που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Η χώρα διχάστηκε το 2014 μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων στα ανατολικά και τα δυτικά, αν και οι μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις σταμάτησαν με εκεχειρία το 2020.
Ενώ η ανατολική Λιβύη (Κυρηναϊκή) ελέγχεται εδώ και μια δεκαετία από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο έλεγχος στην Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη παραμένει κατακερματισμένος μεταξύ πολλών ένοπλων ομάδων.
Στο νότο με πράσινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι Βέρβεροι. Στα δυτικά, με μωβ χρώμα, τα εδάφη που ελέγχει η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης και το υπόλοιπο, με ροζ χρώμα, τα εδάφη που ελέγχει η Κυρηναϊκή (Ανατ. Λιβύη) υπό τον στρατάρχη Χάφταρ.
Η Τουρκία κάλεσε την Τετάρτη για εκεχειρία «χωρίς καθυστέρηση».
«Παρακολουθούμε στενά την κλιμακούμενη κατάσταση στην Τρίπολη και γύρω από αυτήν», δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν «πλήρη και διαρκή εκεχειρία» και να επιλύσουν τις διαφορές μέσω διαλόγου.
Μεταξύ Απριλίου 2019 και Ιουνίου 2020, ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης, με την υποστήριξη ξένων δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Αίγυπτος, η οποία σταμάτησε από την κυβέρνηση της Τρίπολης, που υποστηρίχθηκε από την Τουρκία.
Η Λιβύη, σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας, αποτελεί επίσης βασικό σταθμό για μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, ενώ η σύγκρουσή της έχει εμπλέξει ξένες δυνάμεις, όπως την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη νότια και ανατολική Λιβύη, μακριά από τις τρέχουσες συγκρούσεις στην Τρίπολη.
Μηχανικοί σε πετρελαιοπηγές και τερματικούς σταθμούς εξαγωγής δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι η παραγωγή δεν επηρεάστηκε από τις συγκρούσεις.
Ωστόσο, η εταιρεία Σίρτε Όιλ, θυγατρική της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις χερσαίες μεταφορές προς τη δυτική Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της Τρίπολης, μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα.