Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (27/5) για τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:06 τα ξημερώματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τόνισε πώς «ξέφυγε από την καθιερωμένη σεισμικότητα, ήταν πιο μεγάλος».
Να σημειωθεί πώς εκεί βρίσκεται το ρήγμα των Αλκυονίδων, όπου το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981, σημειώθηκε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ ο οποίος προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, «ο σεισμός σημειώθηκε στην είσοδο του Κορινθιακού που είναι ενεργή τεκτονική δομή και δίνει τέτοιους σεισμούς».
«Λόγω του τεκτονικού δυναμικού επιτηρούμε προσεκτικά την περιοχή. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά θέλει παρακολούθηση επειδή ο Κορινθιακός είναι μια περιοχή υψηλής σεισμικότητας» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.
«Είναι ένας σεισμός που είναι συνηθισμένος για τον χώρο του Κορινθιακού κόλπου. Ο σεισμός αυτός ξέφυγε από την καθιερωμένη σεισμικότητα, ήταν πιο μεγάλος. Ο χώρος αυτός έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς.
Μέχρι στιγμής δεν ανησυχούμε για κάτι. Δεν σημειώθηκε καμία ζημιά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς βέβαια να υπάρχει ανησυχία», είπε ο Ευθύμης Λέκκας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Γαλαξιδίου και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 16,8 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Αττικής, στην Πάτρα, στο Ναύπακτο, το Ναύπλιο κ.α. με τον κ. Λέκκα να εξηγεί ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα λόγω «της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων».
Πού βρίσκονται οι Αλκυονίδες και που είναι το ρήγμα
Οι Αλκυονίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών στο Νομό Κορινθίας.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.
Ο φονικός σεισμός του 1981
Οι σεισμολόγοι εύλογα ανησυχούν για το ρήγμα των Αλκυονίδων, αφού τα «καλά νησιά» όπως ονομάζονταν η περιοχή, το 1981 έδωσε σεισμό 6,7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρές καταστροφές σε πάρα πολλές περιοχές, ανάμεσα τους και η Αθήνα.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς έγινε ο πρώτος σεισμός των 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.
Έπειτα, τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας ακολούθησε ακόμα ένας σεισμός των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε πάρα πολλά κτήρια στις παραπάνω περιοχές και κυρίως όσα είχαν αντέξει το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου. Παρόλα αυτά, η σεισμική ακολουθία δεν είχε σταματήσει, αφού το μεσημέρι της ίδιας μέρας έγινε και τρίτος σεισμός των 6,3 Ρίχτερ.
Από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου ευτυχώς δεν έχασε κάποιος τη ζωή του, όμως υπήρξαν περισσότεροι από 500 τραυματίες και χιλιάδες οικοδομές υπέστησαν σοβαρές ζημιές, σε σημείο που αρκετές κατέρρευσαν, ενώ έκτοτε άλλαξε ο αντισεισμικός χάρτης της χώρας και καθιερώθηκαν πιο αυστηροί κανόνες στην κατασκευή νέων οικοδομών.