Μέλη της κοινότητας στο Λάος απελευθέρωσαν δέκα κροκόδειλους Σιάμ σε τοπικούς υγροβιότοπους προκειμένου να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.
Αν και οι κροκόδειλοι δεν κυνηγούνται, το είδος (Crocodylus siamensis) έχει χαρακτηριστεί ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» από την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης λόγω των απειλών που αντιμετωπίζουν από τα δίχτυα αλιείας, την αποψίλωση των υγροβιότοπων και την εποχική αποστράγγιση του οικοτόπου για την επέκταση της καλλιέργειας ρυζιού κατά την περίοδο της ξηρασίας.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα επιθετικά είδη κροκοδείλων, ο κροκόδειλος Σιάμ δεν αποτελεί απειλή για τον άνθρωπο. Οι κοινότητες που κατοικούν κοντά στον βιότοπο του είδους έχουν μεγάλη εκτίμηση για αυτούς, καθώς πιστεύουν ότι φέρνουν καλή τύχη.
Ο υγροβιότοπος Xe Champhone, όπου απελευθερώθηκαν, βρίσκεται στην επαρχία Savannakhet, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις δύο «περιοχές Ραμσάρ» (Υγροβιότοποι Διεθνούς Σημασίας).
Είναι το «σπίτι» μιας πλούσιας υδρόβιας βιοποικιλότητας, όπως απειλούμενα είδη χελωνών και υδρόβια πτηνά.
Ένα ειδικό πρόγραμμα διατήρησης για τον κροκόδειλο Σιάμ έχει τεθεί σε εφαρμογή στις τέσσερις περιοχές όπου συναντώνται. Εθελοντές συνεργάζονται με κυβερνητικούς αξιωματούχους και συλλέγουν αυγά, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στο γραφείο της διοίκησης του χωριού για επώαση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου δύο μήνες.
Μόλις εκκολαφθούν, τα μωρά εκτρέφονται για περίπου 32 μήνες — όπου φτάνουν το ένα μέτρο σε μήκος — και στη συνέχεια απελευθερώνονται ξανά στους υγροβιότοπους. Αυτήν την στιγμή, 163 μικρά κροκοδειλάκια εκτρέφονται από την ομάδα διατήρησης.
Από την έναρξη του προγράμματος, συνολικά 183 κροκόδειλοι έχουν απελευθερωθεί με επιτυχία πίσω στη φύση. Κάθε χρόνο εντοπίζονται 6 έως 8 φωλιές και, βάσει τον αριθμό αυτών των φωλιών, εκτιμάται ότι στους υγροβιότοπους Xe Champhone ζουν 200-250 κροκόδειλοι Σιάμ.