Με περισσότερους από τους μισούς κρατούμενους να είναι αλλοδαποί, η κυβέρνηση εξετάζει εθελούσιες απελάσεις και αποφυλακίσεις για αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Κύπρο επανέρχεται το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, με την κυβέρνηση να εξετάζει συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους στις φυλακές είναι αλλοδαποί, γεγονός που δημιουργεί αυξημένες πιέσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο διαχείρισης.
Όπως επισημάνθηκε, το ποσοστό των αλλοδαπών κρατουμένων φτάνει το 53,5%, στοιχείο που αποτυπώνει τη σοβαρότητα του προβλήματος και εξηγεί γιατί το θέμα τίθεται πλέον σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε τοποθέτησή του στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε ότι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διαχειριστικά μέτρα εντός του σωφρονιστικού συστήματος.
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εθελούσιας απέλασης αλλοδαπών κρατουμένων, σε περιπτώσεις όπου αυτό επιτρέπεται από το νομικό πλαίσιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, δεν απέκλεισε και άλλες παρεμβάσεις, όπως αποφυλακίσεις υπό όρους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων.
Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού
Οι Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου λειτουργούν εδώ και χρόνια σε συνθήκες αυξημένης πίεσης. Ο μεγάλος αριθμός κρατουμένων, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες υποδομές, δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινή λειτουργία του συστήματος, αλλά και ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των κρατουμένων και τις συνθήκες κράτησης.
Η παρουσία μεγάλου ποσοστού αλλοδαπών κρατουμένων επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, καθώς συχνά απαιτούνται πρόσθετες διαδικασίες, όπως διερμηνεία, διακρατική συνεργασία και συντονισμός με ξένες αρχές.
Απελάσεις και νομικά όρια
Η συζήτηση για απελάσεις δεν αφορά αδιακρίτως όλους τους αλλοδαπούς κρατούμενους. Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για σενάρια που εξετάζονται κατά περίπτωση, με σεβασμό στο κυπριακό και διεθνές δίκαιο, καθώς και στις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Η εθελούσια απέλαση προβάλλεται ως μία λύση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποσυμφόρηση, χωρίς να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα. Ωστόσο, πρόκειται για διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, νομική τεκμηρίωση και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των κρατουμένων.
Η κοινωνική και πολιτική διάσταση
Το θέμα των φυλακών και των αλλοδαπών κρατουμένων αγγίζει ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ασφάλειας και μεταναστευτικής διαχείρισης. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος· από την άλλη, η υποχρέωση του κράτους να τηρεί το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις.
Οι δηλώσεις του Προέδρου δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει έναν πιο ουσιαστικό διάλογο για το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι οι λύσεις δεν είναι απλές και απαιτούν συνδυασμό μέτρων.
Τι μένει να φανεί
Σε αυτή τη φάση, τα μέτρα βρίσκονται σε επίπεδο σχεδιασμού και διερεύνησης. Δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ή αριθμοί απελάσεων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν συζητήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες.
Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές παραμένει ανοιχτό και απαιτεί πολιτικές αποφάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και όχι αποσπασματικά.






