Η πρώιμη αφύπνιση, πριν καν χτυπήσει το ξυπνητήρι, μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάποιος θα πρέπει να εξετάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Gaurav Agarwa, γενικό ιατρό με εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία, αυτή η κατάσταση μπορεί να υποδηλώνει υπερθυρεοειδισμό, μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες ορμονών που διεγείρουν το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους και προκαλείται από την υπερπαραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την αύξηση του μεταβολισμού και της εγρήγορσης. Εάν η πάθηση παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά ενοχλητικών ή ακόμη και επικίνδυνων συμπτωμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν τριχόπτωση, ξηροφθαλμία, άγχος, ταχυπαλμία, ακούσια απώλεια βάρους και εμφανές πρήξιμο στον λαιμό. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση των οστών και τις καρδιακές αρρυθμίες.
Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, ιδίως μεταξύ 20 και 40 ετών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο υπερθυρεοειδισμός ενέχει σοβαρούς κινδύνους, όπως πρόωρο τοκετό ή αποβολή, γι’ αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Η Lisa Artis, ειδικός στον ύπνο, εξηγεί ότι ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στο στρες, οδηγώντας σε αϋπνία και υπερδιέγερση τις πρώτες πρωινές ώρες. «Όταν ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος, το σώμα μπορεί να ‘ξυπνά’ πριν ακόμα ξυπνήσει το μυαλό, προκαλώντας άγχος και δυσκολία συγκέντρωσης μέσα στην ημέρα», λέει χαρακτηριστικά.
Η νόσος Graves: Η συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού
Μία από τις πιο κοινές αιτίες υπερθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση νόσος Graves. Σε αυτήν την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα που μιμούνται την ορμόνη TSH, «παραπλανώντας» τον θυρεοειδή ώστε να υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες.
Η νόσος Graves δεν περιορίζεται μόνο στον θυρεοειδή: μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια, οδηγώντας σε προβλήματα όπως εξόφθαλμο (διογκωμένα μάτια), διπλωπία και ερεθισμό. Η εμφάνιση της νόσου επηρεάζεται από γενετική προδιάθεση αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με το κάπνισμα να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους. Είναι πιο συχνή σε γυναίκες, ιδίως άνω των 30 ετών.
Η εμπειρία της Daisy Ridley
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάσημη ηθοποιός Daisy Ridley, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τον ρόλο της Rey στην κινηματογραφική σειρά Star Wars. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Women’s Health Magazine, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με τη νόσο Graves, ύστερα από έντονα συμπτώματα όπως εξάψεις, ταχυκαρδία, τρέμουλο και χρόνια κόπωση, τα οποία αρχικά απέδωσε στην ψυχική πίεση των γυρισμάτων.
Η Ridley υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διάγνωσης και της φροντίδας του εαυτού: ακολουθεί πλέον έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής, εντάσσοντας στη ρουτίνα της τη σωστή διατροφή και τη συστηματική άσκηση, ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα την κατάστασή της.