Κόντρα χωρίς φρένα: Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τον Τραμπ για τις κυρώσεις σε δικαστές του ΔΠΔ

Κοινοποίηση:
201021-donald-trump-dance-ew-621p

Σε νέα τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και διεθνών θεσμών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη δύο δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο ΟΗΕ αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση αντιποίνων που υπονομεύουν ευθέως το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία της διεθνούς δικαιοσύνης.

Οι δύο δικαστές, από τη Γεωργία και τη Μογγολία, είχαν ψηφίσει υπέρ της συνέχισης της έρευνας του ΔΠΔ για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, απορρίπτοντας αίτημα του Ισραήλ για παύση της διαδικασίας. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η στάση τους συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση των ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ το 2024 σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις συνολικά σε εννέα δικαστές και εισαγγελείς του Δικαστηρίου, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκε και αξιωματούχος του ΟΗΕ που είχε κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιεί ότι τέτοιες κινήσεις πλήττουν ευθέως την απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης και ανοίγουν επικίνδυνο δρόμο για τη λειτουργία των παγκόσμιων θεσμών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response