Στρατιωτικό δικαστήριο στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό καταδίκασε την Τρίτη τον πρώην πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά σε θάνατο ερήμην, κρίνοντάς τον ένοχο για σειρά σοβαρότατων αδικημάτων, ανάμεσά τους εγκλήματα πολέμου, προδοσία, δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του στρατιωτικού δικαστηρίου, αντιστράτηγος Ζοζέφ Μουτόμπο Καταλάγι, η απόφαση ελήφθη μετά από εξέταση ενός εκτεταμένου κατηγορητηρίου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βιασμούς, βασανιστήρια, συμμετοχή σε ένοπλη ανταρσία και κατάχρηση εξουσίας με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.
Ο Καμπιλά κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες, μέχρι την αποχώρησή του υπό το βάρος μαζικών και αιματηρών διαδηλώσεων. Από το τέλος του 2023, φέρεται να διαμένει κυρίως στη Νότια Αφρική, αν και εντοπίστηκε και στην ανατολική πόλη Γκόμα, υπό τον έλεγχο ανταρτικών δυνάμεων, τον περασμένο Μάιο.
Η δίκη διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Καμπιλά, ο οποίος δεν έχει επιστρέψει στη χώρα και δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την καταδικαστική απόφαση μέχρι στιγμής. Οι αρχές της ΛΔ Κονγκό δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν θα επιδιώξουν έκδοσή του μέσω διεθνών διαύλων, ενώ η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Η απόφαση του στρατιωτικού δικαστηρίου εντείνει την ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση στη ΛΔ Κονγκό και αναμένεται να έχει διεθνείς διαστάσεις, ιδίως εάν η κυβέρνηση επιδιώξει την εφαρμογή της ποινής ή τη διεθνή απομόνωση του πρώην προέδρου.
Reuters