Η έλευση της κακοκαιρίας «ERMINIO», η οποία φέρνει μαζί της έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα, έρχεται να επηρεάσει και τη λειτουργία των σχολείων στην Αττική.
Το μεσημέρι της Τρίτης (31/3), ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, με αρκετούς Δήμους, όμως, να προχωρούν σε τοπικές αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας, προκειμένου να προστατεύσουν μαθητές και προσωπικό.
Μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά μόνον τα νυχτερινά σχολεία στην Αττική, αφήνοντας σε λειτουργία όλες τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες. Ωστόσο, η ευθύνη για την αναστολή μαθημάτων έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις βάσει των τοπικών καιρικών συνθηκών και των προειδοποιήσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη μείωσης των μετακινήσεων κατά τις κρίσιμες ώρες, κυρίως από το απόγευμα και μετά, και έστειλε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για την έγκαιρη αποχώρηση των μαθητών από τα ολοήμερα σχολεία. Παράλληλα, ζήτησε την αναβολή ή ματαίωση των μαθητικών εκδρομών προς τις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο».
Οι Δήμοι της Αττικής που κλείνουν τα σχολεία
Αρκετοί δήμοι του Λεκανοπεδίου έχουν ήδη ανακοινώσει προσωρινό κλείσιμο σχολικών μονάδων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, κλειστά θα μείνουν σήμερα, Τετάρτη (1/4) και την Πέμπτη (2/4), όλα τα σχολεία του Μαρκόπουλου λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Όπως τονίζεται σε απόφαση του Δημάρχου, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι Σχολικές Μονάδες και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Μαρκοπούλου την Τετάρτη 1-4-2026, και την Πέμπτη 2-4-2026, λόγω έντονων καιρικών συνθηκών και κινδύνου σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων και για την προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δήμου Μαρκοπούλου για διήμερο «λουκέτο» στα σχολεία και αναστολή των μαθημάτων πάρθηκε κατόπιν της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής που όριζε κανονική λειτουργία των σχολικών μονάδων πλην των Εσπερινών του Λεκανοπεδίου, που θα μείνουν κλειστά.
Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Σαρωνικού
Με απόφαση του δημάρχου, Δημήτρη Παπαχρήστου, κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη 1η και την Πέμπτη 2 Απριλίου όλα τα σχολεία του Δήμου Σαρωνικού και οι παιδικοί σταθμοί. Όπως ανακοινώθηκε, «Για τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με την απόφαση Α1216/2026 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής τίθεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, ο Δήμος Σαρωνικού περιλαμβάνεται στις περιοχές που, βάσει των έως τώρα προγνωστικών μοντέλων, αναμένεται να δεχθούν πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.
Η εκτίμηση για την κορύφωση των φαινομένων προσδιορίζεται από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά. Ωστόσο, καθώς ο ακριβής χρόνος ενδέχεται να μεταβληθεί, αποφασίσαμε προληπτικά το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, καθώς και το κλείσιμο των ΚΑΠΗ και των αθλητικών χώρων. Για εμάς, η πρόληψη και η ασφάλεια των κατοίκων μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».
Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Μαραθώνα
Κλειστές Τετάρτη και Πέμπτη θα μείνουν οι σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις και ΚΔΑΠ του Δήμου Μαραθώνος. Όπως τονίζεται από πλευράς του δήμου «με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και επειδή οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, με απόφαση του Δημάρχου Μαραθώνος, όλες οι σχολικές μονάδες, οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τα ΚΔΑΠ του Δήμου μας δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη, 1/4/2026 και μεθαύριο Πέμπτη, 2/4/2026».
Κλειστά τα σχολεία στον δήμο Ωρωπού
«Με απόφαση του Δημάρχου Ωρωπού Γιώργου Γιασημάκη, την Τετάρτη 1 Απριλίου θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί στην επικράτεια του Δήμου Ωρωπού, καθώς και το Δημοτικό Ωδείο, λόγω της έντονης κακοκαιρίας και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να προκαλέσει το βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «ERMINIO», κατηγορίας επικινδυνότητας 5. Η ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλων των πολιτών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα».






