Κινέζοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να φέρουν στις ΗΠΑ επικίνδυνο μύκητα

Κοινοποίηση:

Δύο Κινέζοι υπήκοοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να εισάγουν λαθραία στις ΗΠΑ έναν μύκητα που οι Αρχές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο βιολογικό παθογόνο».

Η Γιουντζίνγκ Τζιαν, 33 ετών, και ο Ζουνιόνγκ Λιου, 34 ετών, κατηγορούνται για συνωμοσία, λαθρεμπόριο, ψευδείς δηλώσεις και απάτη σχετικά με τη χορήγηση βίζας, ανέφεραν οι Αρχές στο Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Λιου προσπάθησε να περάσει λαθραία τον μύκητα μέσω του αεροδρομίου του Ντιτρόιτ για να τον μελετήσει σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν η Τζαιν που είναι σύντροφός του.

Ο μύκητας, όπως αναφέρει το BBC, ονομάζεται Fusarium graminearum και μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια στο σιτάρι, το κριθάρι, τον αραβόσιτο και το ρύζι που μπορεί να αφανίσει τις καλλιέργειες. Αν περάσει στα τρόφιμα, ο μύκητας μπορεί να προκαλέσει εμετό και ηπατική βλάβη.

Στην επιστημονική βιβλιογραφία ο μύκητας περιγράφεται ως «δυνητικό αγροτρομοκρατικό όπλο» και ευθύνεται για «οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως κάθε χρόνο».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται και ότι η Τζιαν χρηματοδοτήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση για την έρευνά της σχετικά με το παθογόνο στην Κίνα. Ισχυρίζονται επίσης ότι είναι μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η υπόθεση έρχεται εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας με επίκεντρο τους δασμούς που επέβαλε η διακυβέρνηση Τραμπ, στους οποίους απάντησε το Πεκίνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response