Η Κίνα έθεσε τέλος σε μηνιαία απαγόρευση για την παραλαβή αεροσκαφών Boeing, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, καθώς οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πρόοδο και οδήγησαν σε προσωρινή αποκλιμάκωση των δασμών και από τις δύο πλευρές.
Αξιωματούχοι στο Πεκίνο ενημέρωσαν εγχώριες αεροπορικές εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες ότι μπορούν να ξαναρχίσουν οι παραδόσεις αμερικανικών αεροσκαφών, προσφέροντας άμεση ώθηση στην Boeing, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η συμφωνία προβλέπει μείωση των δασμών των ΗΠΑ από 145% σε 30% για κινεζικά προϊόντα, με διάρκεια 90 ημερών, ενώ η Κίνα από την πλευρά της υποχώρησε στους δικούς της δασμούς από 125% σε 10% και ήρε ορισμένα αντίμετρα που είχαν τεθεί σε ισχύ από τις 2 Απριλίου.
Η επανέναρξη των παραδόσεων ενδέχεται να είναι προσωρινή, εφόσον δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις εντός της τρίμηνης περιόδου.
Η Boeing είχε προειδοποιήσει ότι θα αναζητούσε εναλλακτικούς αγοραστές για δεκάδες αεροσκάφη που είχαν σχεδιαστεί για την κινεζική αγορά αλλά δεν είχαν ακόμα παραδοθεί, καθώς το Πεκίνο είχε δώσει εντολή να σταματήσουν οι σχετικές διαδικασίες λόγω των εμπορικών κυρώσεων της κυβέρνησης Τrump.
Παρόλο που δεν έχει καταστεί σαφές πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες παραδόσεις, η άρση της απαγόρευσης αναμένεται να μειώσει το κόστος για την Boeing και να διασφαλίσει έσοδα από πληρωμές που είχαν «παγώσει».
Η εταιρεία εκτιμά ότι περίπου 50 αεροσκάφη προορίζονται για παράδοση στην Κίνα εντός του έτους.
Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ η Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημα για δήλωση.
Στο μεταξύ, η αναστάτωση στην κινεζική αγορά δημιούργησε ευκαιρίες για τρίτες χώρες.
Η ζήτηση για τα 737 Max αυξήθηκε, με εταιρείες από την Ινδία, τη Μαλαισία και τη Σαουδική Αραβία να εξετάζουν την πιθανότητα απόκτησης αεροσκαφών που είχαν απορριφθεί από την Κίνα.