Κατσαρίδες-κατάσκοποι και ρομπότ ΑΙ: Το νέο σχέδιο της Γερμανίας για την άμυνα

Κοινοποίηση:
GERMANIA_KATSARIDES-2

Το Reuters συνομίλησε με ανώτερα στελέχη, επενδυτές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρώντας να αποτυπώσει πώς η Γερμανία —η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης— προετοιμάζεται να αναλάβει κεντρικό ρόλο στον επανεξοπλισμό της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς εντάσσει την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες των νεοφυών επιχειρήσεων στον πυρήνα του νέου αμυντικού της δόγματος, ενώ προχωρά σε απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να διευκολύνει την απευθείας συνεργασία των startups με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

 Η Helsing είναι μέρος μιας σειράς γερμανικών νεοσύστατων εταιρειών στον τομέα της άμυνας που αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής, από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν με άρματα μάχης και μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια έως… κατασκοπευτικές κατσαρίδες έτοιμες για μάχη.

Ορισμένες από αυτές τις μικρότερες εταιρείες συμβουλεύουν πλέον την κυβέρνηση παράλληλα με καθιερωμένες εταιρείες -τις λεγόμενες «πρωτοπόρες» όπως η Rheinmetall και η Hensoldt- οι οποίες έχουν λιγότερα κίνητρα να επικεντρωθούν κυρίως στην καινοτομία, δεδομένου του μεγάλου όγκου παραγγελιών που έχουν για συμβατικά συστήματα, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Ένα νέο σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Μερτς την Τετάρτη (23/7), στοχεύει στη μείωση των εμποδίων για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με περιορισμένα οικονομικά μέσα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, επιτρέποντας την προκαταβολή σε αυτές τις εταιρείες.

Ο νόμος θα δίνει επίσης το δικαίωμα στις αρχές να περιορίζουν τους διαγωνισμούς σε υποψηφίους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μαρκ Βίτφελντ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας κατασκευής αυτόνομων ρομπότ ARX Robotics, δήλωσε ότι μια πρόσφατη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κατέδειξε πόσο βαθιά είναι η αναθεώρηση της στάσης του Βερολίνου.

«Μου είπε: «Τα χρήματα δεν είναι πλέον δικαιολογία – τώρα υπάρχουν». Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής», ανέφερε.

Ορισμένες από τις ιδέες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη μοιάζουν με επιστημονική φαντασία – όπως οι κατσαρίδες της Swarm Biotactics, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με εξειδικευμένα μικροσκοπικά σακίδια που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών, για παράδειγμα.

Ηλεκτρικά ερεθίσματα θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις κινήσεις των εντόμων από απόσταση. Ο στόχος είναι να παρέχουν πληροφορίες επιτήρησης σε εχθρικά περιβάλλοντα – για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του εχθρού.

«Τα βιορομπότ μας -βασισμένα σε ζωντανά έντομα- είναι εξοπλισμένα με νευρική διέγερση, αισθητήρες και ασφαλείς μονάδες επικοινωνίας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Βίλχελμ.

«Μπορούν να καθοδηγούνται μεμονωμένα ή να λειτουργούν αυτόνομα σε σμήνη».

Στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, Γερμανοί επιστήμονες πρωτοστάτησαν σε πολλές στρατιωτικές τεχνολογίες που έγιναν παγκόσμια πρότυπα, από βαλλιστικούς πυραύλους έως αεροσκάφη τζετ και κατευθυνόμενα όπλα. Ωστόσο, μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία αποστρατιωτικοποιήθηκε και το επιστημονικό της δυναμικό διασκορπίστηκε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response