Στον κάμπο της Λάρισας οι καιρικές συνθήκες δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καλλιεργητές.
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαπιστώθηκε η κλοπή του μετασχηματιστού από μηχάνημα ποτίσματος σε ένα χωράφι με ντομάτες, η παραγωγή κινδυνεύει να καταστραφεί.
Ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, εξηγεί πως την μία ημέρα ο ΔΕΔΔΗΕ αντικαθιστά τον μετασχηματιστή, που εκλάπη και σε δυο ημέρες οι επιτήδειοι κλέβουν και τον καινούργιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ευάλωτες στην ξηρασία καλλιέργειες.
Οι αγρότες προτείνουν μέτρα για να αποτραπεί η κλοπή: με μεγαλύτερη αστυνόμευση, κάτι που πρακτικά είναι ανέφικτο με την φυσική παρουσία αστυνομικών, αλλά με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, κυρίως με την τοποθέτηση αισθητήρων, για να κτυπά συναγερμός, προκειμένου να προληφθούν κλοπές και σε άλλους μετασχηματιστές. «Σε μια βραδιά κλέβουν δέκα μετασχηματιστές». Όπως λέει ο κ. Κουκούτσης «Κάπου πηγαίνει ο χαλκός. Πρέπει να βρεθούν οι κλεπταποδόχοι. Είναι επιχειρήσεις με αντικείμενο την εμπορία χαλκού».
Ένα σύστημα που επικαλείται τον “νομικό πολιτισμό” για να καλύψει το πολιτικό κόστος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών της κοινωνίας. Η ανοχή συνιστά συνενοχή.