Άκρως διδακτική για τις πολεμικές αεροπορίες και για την δική μας, αποδεικνύεται η πρόσφατη σύντομη, αλλά επικίνδυνη αερομαχία μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
Ήταν η μεγαλύτερη του 21ου αιώνα, καθώς ενεπλάκησαν πάνω από 125 αεροσκάφη ταυτόχρονα και από τις δυο χώρες.
Σύμφωνα με τον Έλληνα επισμηναγό στα Αραβικά Εμιράτα, Στέφανο Καραβίδα, τα τακτικά μαχητικά όπως τα rafale με την ευελιξία, την ακρίβεια πυρός και την οπτική από ψηλά, κατάφεραν στρατηγικά πλήγματα στον αντίπαλο, σε αντίθεση με τα μη επανδρωμένα, δηλαδή τα drone.
Το Πακιστάν λοιπόν πέτυχε «επικοινωνιακό αιφνιδιασμό», υιοθετώντας τη στρατηγική «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», ενώ η Ινδία απώλεσε την επικοινωνιακή πρωτοβουλία, εκπέμποντας ανεπαρκή αποφασιστικότητα.
Το πιο σημαντικό που έρχεται στην επιφάνεια από τις πολεμικές συγκρούσεις, είναι ποιος θα βάλει πρώτος, δηλαδή ποιος θα επιχειρήσει πρώτος το χτύπημα.
Η ιστορία έδειξε ότι στην κρίση των Ιμίων το πολιτικό μας σύστημα δεν γνώριζε τους κανόνες εμπλοκής.
Καταπέλτης ο επισμηναγός Καραβίδας: Τα διδάγματα από τη σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν, το 1ο αποφασιστικό πλήγμα και η αλήθεια για τα Rafale

Comments are closed.
Εξαιρετικές αναλύσεις για επιχειρησιακά θέματα επί της ουσίας που δεν τολμούν άλλοι συνάδερφοί του με αποτέλεσμα οι πολιτικοί που έχουν σώσει αυτόν τον τόπο, να αλωνίζουν.
Το πότε θα την πληρώσουμε ακριβά ως χώρα την τακτική τους, των πολιτικών, είναι θέμα χρόνου
Και όπως έλεγε εκπεδευτής Ικάρων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο
-οταν βλέπεις τον εχθρό απλά τον σκοτώνεις οτιδήποτε άλλο είναι απλά ανοήσολογία.