Σε μια εποχή που η εγκληματικότητα χτυπά κόκκινο και η κοινωνία ζητά περισσότερη ασφάλεια, η εικόνα της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης σοκάρει. Αντί για ενίσχυση, βλέπουμε αποδυνάμωση. Αντί για μάχιμη παρουσία στους δρόμους, βλέπουμε αποσπάσεις, σκοπιές και καθήκοντα άσχετα με τον επιχειρησιακό ρόλο της υπηρεσίας.
Μια μαρτυρία-καταγγελία από μέσα, αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τον σταδιακό “αφοπλισμό” της Άμεσης Δράσης, που έχει φτάσει στο σημείο να περιπολεί με… δύο περιπολικά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα; Καθυστερήσεις, αγανάκτηση πολιτών και ένα αίσθημα εγκατάλειψης που μεγαλώνει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο, όπως το συνέταξε αστυνομικός που επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΒΙΟΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Είναι λυπηρό εν έτει 2025 που το έγκλημα καλπάζει, μια μάχιμη υπηρεσία όπως η Αμεση Δραση, που αποτελεί αιχμή του δόρατος της ΕΛ.ΑΣ., που εχει σημειώσει τοσες επιτυχίες, που συνηθίζει να ανταποκρίνεται πάντα πρώτη σε δύσκολα και επικίνδυνα περιστατικά, να αφοπλιζεται και να παραγκωνίζεται με πάρεργα.
Σε αντίθεση λοιπόν με τις εξαγγελίες του κ. υπουργου Προστασίας Του Πολίτη για ενίσχυση της αστυνόμευσης στα αστικά κέντρα και της εμπέδωσης του αισθηματος της ασφαλειας του πολιτη, η Αμεση Δραση Θεσ/νίκης κάθε άλλο παρά το αντικείμενο της ασκεί.
Καθημερινώς τα περιπολικά της ακινητοποιούνται με τη φύλαξη μνημείων και στρατοπέδων, σκοπιές και ο,τι άλλο επιτάσσει η καθημερινότητα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αποτέλεσματικοτερα με την χρήση της τεχνολογιας στην ‘εξυπνη’ εποχή που ζούμε. Επίσης απο τα πληρώματα της ιδιας υπηρεσιας αστυνομικοι αποσπώνται στην Διεύθυνση Τροχαίας και στα Γραφεια Ενδοοικογενειακης βίας, ενω συνδράμουν και στα κρατητηρια της Διευθυνσης Ασφαλειας Θεσσαλονικης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα πληρώματα ασκούν και καθήκοντα «baby sitter» (προστατευτική φύλαξη ανηλίκων) οπου χρειαστεί στα νοσοκομεία της πόλης αλλά και συνδράμουν στην αστυνομική ενίσχυση των δικαστικών αιθουσών παρ όλο που την δεδομένη χρονική στιγμή που μιλάμε έχει ιδρυθεί η Δικαστική Αστυνομια. Το αποτέλεσμα ειναι να περιπολούν 2 περιπολικά Α.Δ. σε καθε βάρδια, σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονικης, ενώ οι υπάρχουσες δυνάμεις επαρκουν για να περιπολούν απο 6 έως και 8 περιπολικά ανα βάρδια, μειώνοντας το χρονο ανταπόκρισης, ακόμη και σε «απλά» περιστατικά, σε κάτω από 5 λεπτά, αντί των 30-60 λεπτών που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή!
Εκτός αν όλα τα παραπάνω συμβαίνουν επειδή έχει μειωθεί ο μηχανοκίνητος στόλος και δεν μας το λένε…
Αναρωτιόμαστε λοιπον αν γνωρίζετε κ. Χρυσοχοΐδη την κατασταση που επικρατει, και είμαστε πολύ περίεργοι τι άλλο θα ακολουθήσει σε αυτό τον κατήφορο που οδεύει η Α.Δ…..»