Το Ισραήλ ζητά από τον Καναδό πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ να αναθεωρήσει τη δέσμευσή του να εφαρμόσει το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν εκείνος επισκεφθεί τον Καναδά.
Η έκκληση έρχεται μετά από συνέντευξη του Κάρνεϊ στο Bloomberg, όπου ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα τιμήσει την υπόσχεση του προκατόχου του, Τζάστιν Τριντό, να συλλάβει τον Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Η Ισραηλινή κυβερνητική εκπρόσωπος, Σος Μπεντροσιάν, ανέφερε ότι το Ισραήλ πιστεύει πως ο Κάρνεϊ θα πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή του και να υποδεχτεί τον Νετανιάχου στην χώρα του, χαρακτηρίζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον ηγέτη του «μοναδικού εβραϊκού κράτους και μοναδικής δημοκρατικής χώρας στη Μέση Ανατολή». Τόνισε επίσης ότι η απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος ήταν μια «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και πως έχει ενισχύσει τα φαινόμενα αντισημιτισμού στη χώρα.
Η υπόθεση αυτή αφορά τα εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου, τα οποία εκδόθηκαν από το ΔΠΔ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Γάζα. Το Ισραήλ, ωστόσο, αρνείται τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην περιοχή. Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Καναδά συνεχίζει να κλιμακώνεται με τις διεθνείς πιέσεις να εντείνονται, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις των δύο χωρών φαίνεται να επηρεάζουν το κλίμα στην περιοχή.