Οι υπεύθυνοι προσλήψεων στην Αυστραλία παρατηρούν μια απότομη αύξηση στη χρήση του ChatGPT για τις αιτήσεις σε θέσεις εργασίας
Φαίνεται ότι η αναζήτηση εργασίας δεν ήταν ποτέ τόσο τεχνολογική. Παρ’ όλα αυτά, σε αυτή τη διαδικασία, είναι εύκολο να κάνετε λάθος—ειδικά αν βασιστείτε αποκλειστικά στις νευρωνικές δίκτυα.
Γιατί οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης ξεχωρίζουν
Οι ειδικοί στα τμήματα προσωπικού (HR) λαμβάνουν ολοένα και πιο συχνά συνοδευτικά μηνύματα που είναι γραμμένα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Πολύ φτιαγμένες φράσεις, κλισέ εκφράσεις και τυπικές δομές—όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι το μήνυμα έχει δημιουργηθεί από, για παράδειγμα, το ChatGPT.
«Αν δω ότι το μήνυμα έχει γραφτεί σαφώς από μία νευρωνική δίκτυα, αμέσως αναρωτιέμαι: Μπορεί ο υποψήφιος να σκέφτεται και να διατυπώνει σκέψεις μόνος του;» — λέει η Maisie Staden, team lead σε ένα πρακτορείο προσλήψεων στο Σίδνεϊ.
Το τέλειο σημαίνει ύποπτο
Απ’ την πρώτη ματιά, η ακριβής αντιστοιχία της περιγραφής της θέσης και των δεξιοτήτων στο βιογραφικό φαίνεται να είναι κερδοφόρα.
Ωστόσο, στην πράξη, αυτό μπορεί να δουλέψει εις βάρος του υποψηφίου.
«Όταν βλέπω ένα βιογραφικό που κάθε μία από τις 10 θέσεις επαναλαμβάνει τέλεια τις διατυπώσεις της θέσης—αρχίζω να αμφιβάλλω για την αυθεντικότητα της εμπειρίας,» λέει η Sally Tredinnick, υπεύθυνη προσλήψεων.
Κατά τη γνώμη της, η αντιστοιχία 60-70% είναι μια υγιής ισορροπία.
Αφήνει χώρο για ανάπτυξη και πρόοδο.
Το προσωπικό είναι σημαντικότερο από το τέλειο
Το συνοδευτικό μήνυμα δεν είναι μια τυπική διαδικασία.
Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε την προσωπικότητά σας και να εξηγήσετε γιατί είστε το άτομο που ψάχνει η εταιρεία.
«Ένα μήνυμα με προσωπική ιστορία ή αναφορά στα χαρακτηριστικά του κλάδου μας πάντα κερδίζει από έναν ξηρό, μηχανικό λόγο από το ChatGPT,» εξηγεί η Staden.
Η Tredinnick προσθέτει: «Το βιογραφικό είναι το εγχειρίδιο, το συνοδευτικό μήνυμα είναι η φωτεινή διαφήμιση.
Αυτή η διαφήμιση ενθαρρύνει τον αναγνώστη να διαβάσει το εγχειρίδιο.»
Χρησιμοποιήστε τα νευρωνικά δίκτυα έξυπνα
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη αν τη χρησιμοποιήσετε όχι ως συγγραφέα, αλλά ως επεξεργαστή.
Συγκεντρώστε τα βασικά δεδομένα—το ενδιαφέρον για την εταιρεία, τα βασικά επιτεύγματα, ένα προσωπικό γεγονός—και ζητήστε από την τεχνητή νοημοσύνη να γράψει το κείμενο βασισμένο σε αυτά τα δεδομένα, χωρίς υπερβολές.
«Αν δώσετε σαφή κατεύθυνση και δεν ζητήσετε «κάντο για μένα», μπορείτε να λάβετε ένα κείμενο που ακούγεται φυσικό και αντικειμενικά αποτυπώνει την προσωπικότητα του υποψηφίου,» σημειώνει η Tredinnick.