Κάμερες «τσάκωσαν» ιβηρική λύγκα να βουτά το κουνέλι στο νερό πριν το φάει – «Κάγκελο» οι επιστήμονες

Κοινοποίηση:
lynx=lygkas-20260329018-

Μια εικόνα που δύσκολα θα περίμενε κανείς από ένα από τα πιο εμβληματικά αιλουροειδή της Ευρώπης κατέγραψαν οι κάμερες παγίδας στην περιοχή Montes de Toledo της Ισπανίας: θηλυκή Ιβηρική λύγκα βούτηξε το κουνέλι που είχε πιάσει μέσα στο νερό πριν αρχίσει να το καταναλώνει. Η σκηνή, όσο παράξενη κι αν μοιάζει, δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι από το 2020 έχουν καταγραφεί συνολικά οκτώ ανάλογα περιστατικά, από πέντε διαφορετικές θηλυκές λύγκες και σε πέντε διαφορετικές δεξαμενές νερού της ίδιας περιοχής. Πρόκειται για συμπεριφορά που, μέχρι σήμερα, δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλα σαρκοφάγα ζώα, ούτε καν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Η επικρατέστερη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι το μούλιασμα του θηράματος ίσως βοηθά τα μικρά να περάσουν πιο ομαλά από το γάλα στη στερεά τροφή. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να πρόκειται για μια σπάνια μορφή «κουλτούρας» που μεταδίδεται ανάμεσα σε θηλυκές λύγκες με επικαλυπτόμενες περιοχές ή και συγγενικούς δεσμούς.

lynx-prey-soaking-l-1.jpg

Οι επιστήμονες κατέγραψαν ιβηρικό λύγκα να... πλένει το θήραμά του πριν το καταναλώσει

Πειράματα έδειξαν ότι η βύθιση διατηρεί το θήραμα υγρό για περισσότερο χρόνο, όμως το γιατί οι λύγκες της περιοχής υιοθέτησαν ακριβώς αυτή την τακτική παραμένει ανοιχτό. Το σίγουρο είναι πως οι κάμερες παγίδας συνεχίζουν να φέρνουν στο φως σκηνές σπάνιες και άγνωστες, ρίχνοντας νέο φως στη συμπεριφορά ενός είδους που κάποτε βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση και σήμερα εξακολουθεί να εκπλήσσει τους επιστήμονες.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: