Καλοκαίρι σημαίνει φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα και σμέουρα — μούρα αρωματικά, λαχταριστά και γεμάτα οφέλη για την καρδιά.
Τα μούρα αυτά ξεχωρίζουν για τα έντονα χρώματά τους — κόκκινα, μπλε, μωβ — χάρη στις φυτικές ουσίες που αποκαλούνται ανθοκυανίνες. Πλούσια σε αυτές, οι φράουλες και τα μύρτιλα έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες: γυναίκες που κατανάλωναν πάνω από τρεις μερίδες αυτών των φρούτων την εβδομάδα είχαν περίπου 32–34% λιγότερες πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με μακρόχρονη μελέτη που βασίστηκε σε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες (μελέτη Nurses’ Health Study II).
Ο λόγος; Οι ανθοκυανίνες φαίνεται πως ενισχύουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας στην καλύτερη ροή του αίματος. Επιπλέον, αυξημένη κατανάλωση μούρων συνδέεται με καλύτερη ρoή στα τοιχώματα των αρτηριών και μείωση της ακαμψίας τους (arterial stiffness), όπως έχει αποδειχτεί και σε κλινικές δοκιμές.
Τα μούρα δεν είναι απλώς υγιεινά, αλλά και πολύ ευέλικτα: προσθέτουν γλύκα και χρώμα σε φρουτοσαλάτες, γιαούρτι, smoothies, δημητριακά ακόμη και πράσινες σαλάτες, καθιστώντας τα ιδανικά για δροσερά, θρεπτικά και νόστιμα γεύματα.