Η γενική ιατρός Anastasia Lozikova από το Νοσοκομείο Krasnogorsk του Υπουργείο Υγείας της Περιφέρειας της Μόσχας εξήγησε ποιοι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ με γάλα.
Σε συνέντευξή της στο διαδικτυακό μέσο Podmoskovie Segodnya, η γιατρός διέψευσε, μεταξύ άλλων, τη διαδεδομένη άποψη ότι αυτό το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να καταναλωθεί μόνο από άτομα έως 22 ετών.
«Οι φυσιολογικοί μηχανισμοί απορρόφησης της καφεΐνης και των πρωτεϊνών του γάλακτος δεν αλλάζουν τόσο δραματικά ώστε να απαιτούνται ηλικιακοί περιορισμοί», εξήγησε η γιατρός. «Το ζήτημα αφορά περισσότερο την ατομική ανοχή και την ύπαρξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας».
Σύμφωνα με την ίδια, η κατανάλωση καφέ είναι αποδεκτή με μέτρο, κατά προτίμηση όχι με άδειο στομάχι για να αποφευχθεί η υπερβολική παραγωγή οξέων. Η προσθήκη γάλακτος κάνει το ρόφημα πιο ήπιο για το στομάχι, αλλά άτομα με ορισμένες παθήσεις πρέπει να είναι προσεκτικά.
Η Lozikova προειδοποίησε ότι ο καφές με γάλα μπορεί να προκαλέσει ενόχληση σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή έλλειψη λακτάσης.
Αν και ο ίδιος ο συνδυασμός δεν δημιουργεί προβλήματα, η υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες καταστάσεις.
«Για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, η προσθήκη γάλακτος μπορεί να εντείνει τα εντερικά συμπτώματα. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, η εξατομικευμένη προσέγγιση και η παρακολούθηση της αντίδρασης του σώματος», κατέληξε η θεραπεύτρια.






