ΗΠΑ: Το «γύρισε» ο Τραμπ σχετικά με τον πρόεδρο της FED

Κοινοποίηση:
trump-1622025-819

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, η οποία λήγει τον Μάιο του 2026.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Πάουελ «πολύ σφικτό» και επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς την Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Στη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φλόριντα την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πάουελ δεν έχει θετική άποψη για εκείνον. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο μέλλον. «Πρέπει να τα μειώσει. Και κάποια στιγμή θα το κάνει. Καλύτερα να το κάνει γιατί δεν με συμπαθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απομακρύνει τον Πάουελ πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής της Fed το 2026, ο Τραμπ έδωσε την πιο κατηγορητική άρνησή του λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι, γιατί να το έκανα; Θα αντικαταστήσω το άτομο σε μια άλλη περίοδο σύντομα».

Οι μετοχές στη Γουόλ Στριτ κατακρημνίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον του Πάουελ, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Μετά την κάθετη πτώση, ο Τραμπ υποχώρησε κάπως.

Τα σημερινά σχόλιά του είναι η πιο σαφής ένδειξη μέχρι τώρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα διατηρήσει τον Πάουελ στη θέση του, κάτι που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές που αναστατώθηκαν υπέστησαν από τις κινήσεις του Τραμπ για αλλαγή του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου με ένα τσουνάμι δασμών.

Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, μαζί με υψηλότερα ποσοστά δασμών για πολλούς εμπορικούς εταίρους που στη συνέχεια ανεστάλησαν για 90 ημέρες. Επέβαλε επίσης δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, και δασμούς 145% στην Κίνα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 15 χώρες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν υψηλότερους δασμούς και αξιωματούχοι λένε ότι η πρώτη συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά τη συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι από τους δασμούς να καταστούν μόνιμοι. «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό [να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι δασμοί να γίνουν μόνιμοι] επειδή αν κάποιοι πίστευαν ότι [οι δασμοί] θα έβγαιναν από το τραπέζι, γιατί να επένδυαν στις Ηνωμένες Πολιτείες;”» είπε.

 

Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ σκληρός με την Κίνα», διακόπτοντας ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά είπε πως το Πεκίνο θέλει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία.

«Το κόψαμε μαχαίρι [το εμπόριο]», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τρισεκατομμύρια δολάρια… επειδή δεν κάνουμε δουλειές [business] μαζί τους τώρα. Και θέλουν να κάνουν συμφωνία. Θέλουν τρελά να κάνουν συμφωνία. Θα δούμε πώς θα πάει όλο αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη συμφωνία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response