Ο Joseph David Emerson πιλότος της Alaska Airlines συνελήφθη στις 22 Οκτωβρίου 2023, κατηγορούμενος για 83 απόπειρες ανθρωποκτονίας και για έκθεση αεροσκάφους σε κίνδυνο, καθώς είχε φάει παραισθησιογόνα μανιτάρια και προσπάθησε να ρίξει το αεροπλάνο απενεργοποιώντας τις μηχανές.
Ο Emerson είχε δηλώσει ένοχος τον Σεπτέμβριο για παρεμπόδιση πληρώματος πτήσης.
«Μετανιώνω για τη ζημιά που προκάλεσα σε κάθε άνθρωπο που βρισκόταν σε εκείνο το αεροπλάνο», είπε στο δικαστήριο.
Υποστήριξε ότι βίωσε σοβαρό ψυχολογικό επεισόδιο την ημέρα του συμβάντος.
Ο Emerson είχε ήδη εκτίσει 46 ημέρες φυλάκισης πριν αφεθεί ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, με την υποχρέωση να απέχει από ουσίες, να παρακολουθεί θεραπεία ψυχικής υγείας και να μην πλησιάζει αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, παραμένει νηφάλιος από τότε.
Τον Σεπτέμβριο, πολιτειακό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε πέντε χρόνια probation, 50 ημέρες φυλάκισης (με συμψηφισμό της ήδη εκτιθείσας ποινής) και 664 ώρες κοινωνικής εργασίας — οι μισές από τις οποίες μπορεί να πραγματοποιήσει στο δικό του μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία πιλότων, Clear Skies Ahead.
Στη νέα απόφαση της Δευτέρας, ο ομοσπονδιακός δικαστής του επέβαλε ποινή «χρόνου που έχει ήδη εκτιθεί» και την καταβολή 60.000 δολαρίων σε αποζημίωση — ποσό που είχε ήδη πληρώσει. Δεν του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός, αλλά θα βρίσκεται σε επιτήρηση για τρία χρόνια.
Η δικαστής Amy Baggio τόνισε: «Οι πιλότοι δεν είναι τέλειοι. Είναι άνθρωποι, και όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια κάποιες φορές».
Τι συνέβη μέσα στο πιλοτήριο
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πτήση 2059 από το Everett της Ουάσινγκτον προς το Σαν Φρανσίσκο. Ο Emerson καθόταν στο cockpit εκτός υπηρεσίας, όταν – όπως αποκάλυψε – άρχισε να χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.
Δύο ημέρες πριν είχε καταναλώσει ψυχεδελικά «μαγικά» μανιτάρια μαζί με φίλους, ως φόρο τιμής σε έναν φίλο που είχε χάσει τη ζωή του χρόνια νωρίτερα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι παραισθησιογόνες επιδράσεις παρέμειναν για ημέρες και ότι ένιωθε «παγιδευμένος» καθώς ταξίδευε για το αεροδρόμιο.
Μιλώντας στο ABC News, περιέγραψε ότι άρχισε να πιστεύει πως όσα συνέβαιναν δεν ήταν πραγματικά.
«Υπήρχε η αίσθηση ότι είμαι παγιδευμένος… ότι δεν θα επιστρέψω ποτέ σπίτι», είπε. Ένας φίλος του έστειλε μήνυμα με οδηγίες για αναπνοές χαλάρωσης, αλλά εκείνος, σε κατάσταση πλήρους αποπροσανατολισμού, πίστεψε πως έπρεπε να «ξυπνήσει» με κάποιο τρόπο.
«Όταν οι άλλοι πιλότοι δεν αντέδρασαν όπως περίμενα, πείστηκα ότι όλο αυτό δεν είναι αληθινό», είπε. Τότε είδε μπροστά του τους δύο κόκκινους μοχλούς των emergency shut-off και τους τράβηξε.
«Ήξερα τι κάνουν αυτοί οι μοχλοί σε πραγματικό αεροπλάνο, αλλά πίστεψα ότι αυτό θα με ξυπνούσε. Είναι 30 δευτερόλεπτα της ζωής μου που εύχομαι να μπορούσα να αλλάξω», παραδέχθηκε.
Το πλήρωμα αντέδρασε άμεσα, αποτρέποντας οποιονδήποτε κίνδυνο για το αεροσκάφος.
Ο Emerson, ενώπιον του δικαστηρίου, επανέλαβε πως «δεν είναι θύμα» και ότι η τραγική αυτή υπόθεση τον ανάγκασε «να μεγαλώσει ως άνθρωπος».





