Intervision: Με συμμετοχή των ΗΠΑ η απάντηση της Μόσχας στην Woke Eurovision

Κοινοποίηση:
fsdfds

Η Ρωσία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον Intervision Song Contest, έναν διεθνή μουσικό διαγωνισμό που φιλοδοξεί να αποτελέσει εναλλακτική στον Eurovision Song Contest, από τον οποίο η χώρα έχει αποκλειστεί από το 2022. Με τη συμμετοχή κρατών των BRICS και, απρόσμενα, των ΗΠΑ, η διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα με ιστορικές ρίζες
Η ιδέα του Intervision Song Contest δεν είναι καινούργια. Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, από το 1961, το διεθνές φεστιβάλ ελαφρού τραγουδιού στο Ζόποτ της Πολωνίας λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος της Eurovision για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Το 1977 αναβαθμίστηκε σε Intervision Song Contest, με συμμετοχή από κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά και ουδέτερες χώρες όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Το φεστιβάλ διακόπηκε το 1980, όταν στην Πολωνία κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής ήταν η λογοκρισία του τραγουδιού «Rasputin» των Boney M. το 1979, το οποίο αφαιρέθηκε από τις εγγραφές λόγω του στίχου «Lover of the Russian Queen», που θεωρήθηκε προσβλητικός.

Ο Πούτιν επαναφέρει τον διαγωνισμό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στις 3 Φεβρουαρίου 2025 διάταγμα για τη διοργάνωση του Intervision Song Contest στη Μόσχα, στις 20 Σεπτεμβρίου, στη Live Arena, με χωρητικότητα έως 11.000 θεατές. Η διοργάνωση έχει ανατεθεί σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο και ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος, όπως το 2008 στο Σότσι, όπου η Γεωργία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή σε Αμπχαζία και Νότια Οσετία, και το 2014, όταν ο διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω της κρίσης στην Κριμαία.

Διεθνής συμμετοχή και πολιτιστικό μήνυμα
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, 25 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ 20 έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κούβα), καθώς και χώρες από τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ταϊλάνδη.

Η Κούβα εκπροσωπείται από τη Ζουλέμα Ιγκλέσιας Σαλαζάρ, μια πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα από το Σαντιάγο, γνωστή για το ρεπερτόριό της που συνδυάζει τζαζ, καραϊβική παράδοση και σύγχρονες ερμηνείες. Η Λευκορωσία θα εκπροσωπηθεί από την Αναστασία Κραβτσένκο, φιναλίστ του X-Factor και παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης.

Η έκπληξη, ωστόσο, είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ, αν και ο καλλιτέχνης που θα τις εκπροσωπήσει δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Η Ρωσία, από την πλευρά της, δεν έχει αποκαλύψει τον εκπρόσωπό της, ενώ ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι «απαλλαγμένος από διαστροφές», υπονοώντας μια προσέγγιση που προάγει παραδοσιακές αξίες.

Η δημοτικότητα του Eurovision στη Ρωσία
Η Eurovision παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη Ρωσία, με αποκορύφωμα τη νίκη του Ντίμα Μπιλάν το 2008 με το τραγούδι «Believe», που οδήγησε στη διοργάνωση του διαγωνισμού στη Μόσχα το 2009. Ωστόσο, ο Μπιλάν είναι πλέον ένας από τους 120 Ρώσους καλλιτέχνες που έχουν δεχθεί κυρώσεις από την Ουκρανία και τον Καναδά για την υποστήριξή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η τηλεθέαση της φετινής Eurovision στη Γερμανία κατέγραψε ρεκόρ, με 9 εκατομμύρια θεατές στην κρατική ARD και μερίδιο αγοράς 78,8% στους νέους 14-29 ετών. Αυτή η επιτυχία ενισχύει την πίεση στη Ρωσία να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική εναλλακτική.

Μια γέφυρα πολιτισμού ή πολιτική στρατηγική;
Ο διαγωνισμός τραγουδιού Intervision φιλοδοξεί να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν. Ο Μιχαήλ Σβίντκοϊ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, τόνισε το ενδιαφέρον της Ταϊλάνδης, που διαθέτει δυναμική ποπ σκηνή ικανή να ανταγωνιστεί την κορεατική K-Pop.

Η διοργάνωση, ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα μουσικό γεγονός. Φέρει έντονο πολιτικό υπόβαθρο, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της μέσω της «μαλακής ισχύος» και να προσελκύσει χώρες που μοιράζονται παρόμοιες αξίες ή αντιτίθενται στη δυτική πολιτιστική κυριαρχία.

Προσδοκίες για το μέλλον
Η επιτυχία της Intervision παραμένει αβέβαιη, δεδομένων των προηγούμενων αποτυχιών. Ωστόσο, η συμμετοχή κρατών όπως οι ΗΠΑ και οι χώρες των BRICS προσδίδει στη διοργάνωση διεθνές κύρος. Εάν η Μόσχα καταφέρει να φιλοξενήσει έναν διαγωνισμό που συνδυάζει μουσική ποιότητα και πολιτιστική ποικιλομορφία, ίσως δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα διαλόγου μέσω της τέχνης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μόσχα ετοιμάζεται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που θα κριθεί τόσο από τη μουσική του αξία όσο και από το μήνυμα που θα στείλει στον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response