Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε την άφιξή του την Πέμπτη στο προεδρικό αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η υποδοχή του ήταν εντυπωσιακή και γεμάτη συμβολισμούς, καθώς τον υποδέχθηκαν με στρατιωτικές τιμές, τύμπανα και παραδοσιακούς χορούς.
Καθώς ο Τραμπ προχωρούσε προς τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που τον περίμεναν, η τιμητική φρουρά είχε παραταχθεί κατά μήκος του διαδρόμου της άφιξης. Ο Πρόεδρος χαιρέτησε θερμά τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν, Πρόεδρο των ΗΑΕ, ενώ παιδιά κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών, προσθέτοντας μια αίσθηση εορτασμού στην τελετή.
While members of Congress are sleeping on the job, President Trump has arrived in UAE to make yet another billion dollar deal for America. pic.twitter.com/7U8VzrvebY
— Spitfire (@DogRightGirl) May 15, 2025
Άνδρες με παραδοσιακές πράσινες ενδυμασίες κρατούσαν σπαθιά, ενώ άλλοι με λευκές κελεμπίες ύψωναν πορτοκαλί τουφέκια, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Σε παράταξη στέκονταν γυναίκες με λευκές ρόμπες, που εκτελούσαν έναν παραδοσιακό χορό του Κόλπου, ανεμίζοντας τα μακριά, σκούρα μαλλιά τους.
The welcome ceremony in UAE continues! pic.twitter.com/sXqS1IboMN
— Margo Martin (@MargoMartin47) May 15, 2025
Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια γέφυρα επιβίβασης, η οποία είχε συνδεθεί απευθείας με το Air Force One, το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ.
Επίσκεψη στο Μεγάλο Τζαμί του Αμπού Ντάμπι
Μετά την επίσημη υποδοχή, ο Τραμπ κατευθύνθηκε στο Μεγάλο Τζαμί του Σεΐχη Ζάγιεντ, ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία του Αμπού Ντάμπι. Σε μια σπάνια κίνηση, το τζαμί παρέμεινε κλειστό για το κοινό κατά τη διάρκεια της προεδρικής επίσκεψης, κάτι που ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «μεγάλη τιμή».
«Είναι πανέμορφο, απίστευτο, είμαι πολύ περήφανος για τους φίλους μου, έχουν απίστευτη κουλτούρα», δήλωσε ο Τραμπ σε σύντομη ομιλία του, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που κλείνουν το τζαμί για μια ημέρα. Είναι μια τιμή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύω. Καλύτερο από μια απλή τιμή, είναι μια μεγάλη αναγνώριση, ευχαριστώ».
Συνοδευόμενος από τον διευθυντή του τζαμιού και άλλους τοπικούς αξιωματούχους, ο Τραμπ περιηγήθηκε στο εξωτερικό μέρος του τζαμιού και στη συνέχεια προχώρησε στον μαρμάρινο διάδρομο, που κοσμείται με περίτεχνα λουλούδια και εντυπωσιακές κολόνες.
Μέσα στο κεντρικό προαύλιο, ο Τραμπ θαύμασε το φουαγιέ Αλ Νουρ, την κύρια αίθουσα προσευχής, διακοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα, περίτεχνα γλυπτά, επιχρυσωμένες κολόνες, πολύχρωμους πολυελαίους και το μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί στον κόσμο, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.