Ιαπωνία: Το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της χώρας «εκτοξεύει» τις τιμές των ψαριών

Κοινοποίηση:
676db808-ap24006364124148

Κρίση ακρίβειας περνάει η Ιαπωνία, με τους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού να χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους καταναλωτές, που βλέπουν τιμές ρεκόρ στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

 Η χώρα αντιμετωπίζει το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της, μειώνοντας απότομα την ποσότητα των αλιευμάτων αχινού στο βόρειο τμήμα της χώρας, καταστώντας το ακανθώδες έδεσμα ακόμη πιο απρόσιτο για πολλούς καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλές δαπάνες για τα κόστη διατροφής.
 Στο νησί Rishiri του Χοκάιντο, τα εστιατόρια προσφέρουν ένα μπολ ρύζι με 100 γραμμάρια αχινού μπαφούν – γνωστού για την πλούσια γλυκύτητά του – στην ιστορικά υψηλή τιμή των 15.000-18.000 γιεν (100-120 δολάρια), περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Όλοι σοκάρονται όταν βλέπουν την τιμή», λέει η Kimiko Sato, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Sato Shokudo απέναντι από το λιμάνι Oshidomari του Rishiri, το οποίο η οικογένειά της λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

ιαπωνια θαλασσινα
Ένας υπάλληλος κρατάει μια γλώσσα από τη Φουκουσίμα σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης θαλασσινών, στο Τόκιο. (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Ενώ ο αχινός θεωρείται παραδοσιακά προϊόν πολυτελείας, η απαγορευτική τιμή τον έχει καταστήσει απρόσιτο ακόμη και για ειδικές περιστάσεις για πολλά νοικοκυριά στην Ιαπωνία, όπου η ραγδαία αύξηση του κόστους των τροφίμων έχει καταστεί επείγον ζήτημα για τις αρχές στο Τόκιο.

 Η αύξηση των τιμών των τροφίμων σημαίνει ότι οι μέσες δαπάνες ενός ιαπωνικού νοικοκυριού για τρόφιμα ανέρχονται πλέον σε σχεδόν 30%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 43 ετών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αποδώσει την ευθύνη για την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων κυρίως στην ανοδική πίεση που ασκεί το αδύναμο γιεν στις τιμές των εισαγωγών, αλλά τώρα και οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν κίνδυνο.

Στο Rishiri, τα αλιεύματα αχινού έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Tatsuaki Yamakami, εκτελεστικό διευθυντή της Αλιευτικής Συνεταιριστικής του Rishiri, συνεχίζοντας μια τάση που παρατηρεί εδώ και μερικά χρόνια.

«Οι τιμές ανεβαίνουν κατακόρυφα λόγω της χαμηλής αλιευτικής παραγωγής», δήλωσε ο Γιαμακάμι, ένας βετεράνος του κλάδου με 40 χρόνια εμπειρίας. «Νομίζω ότι φταίει η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας… είναι μια ανησυχητική κατάσταση». Σύμφωνα με τον Yamakami, η υψηλότερη τιμή για 10 κιλά αχινού bafun του Rishiri, ο οποίος ευδοκιμεί σε κρύα νερά, έχει εκτοξευθεί στα 90.000 γιεν (523 ευρώ) —περισσότερο από το διπλάσιο των περίπου 40.000 γιεν (242 ευρώ) πριν από δύο χρόνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response