Η ώρα του δείπνου επηρεάζει τον μεταβολισμό: Τι δείχνει νέα μελέτη των ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
diatrofi-diaita-psigeio-majd-altaifi-bRW5lMdC4tE-unsplash

Νέα στοιχεία από μικρή μελέτη δείχνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας την καύση λίπους.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, εξέτασε 20 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι κατανάλωσαν το τελευταίο γεύμα είτε γύρω στις 18:00 είτε μετά τις 22:00, με ώρα ύπνου στις 23:00.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά το βραδινό γεύμα, το σάκχαρο στο αίμα ήταν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερο και η καύση λίπους μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το απογευματινό δείπνο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι πιο έντονες σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, που έχουν ήδη περιορισμένο μεταβολισμό.

Η μελέτη περιλάμβανε λεπτομερή παρακολούθηση των συμμετεχόντων, με μετρητές δραστηριότητας, δειγματοληψίες αίματος κάθε ώρα, αναλύσεις ύπνου και σωματικού λίπους, καθώς και εκτίμηση της καύσης λίπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η έρευνα ανοίγει δρόμο για περαιτέρω μελέτες σχετικά με το κατά πόσο οι αρνητικές επιπτώσεις παραμένουν μακροχρόνια και πώς επηρεάζονται από τη συμπεριφορά ή τον κιρκαδιανό ρυθμό. Το κύριο συμπέρασμα παραμένει ότι η κατανάλωση του δείπνου νωρίτερα και με αρκετή απόσταση από τον ύπνο μειώνει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response