Η «κρυφή» δράση της φρουκτόζης: Τροφοδοτεί έμμεσα τους καρκινικούς όγκους, έδειξε έρευνα

Κοινοποίηση:
anapsiktikio-koka-blake-wisz-X6aY_j6JD_Y-unsplash

Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ρίχνει φως σε έναν απρόσμενο μηχανισμό με τον οποίο η φρουκτόζη –και ειδικά το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS)– μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε πειραματικά μοντέλα με ποντίκια, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους. Αντίθετα, μεταβολίζεται από το ήπαρ σε λιπίδια και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν. Τα πειράματα επικεντρώθηκαν σε τρεις τύπους καρκίνου: μελάνωμα, καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Παρότι η φρουκτόζη δεν αύξησε άμεσα το βάρος ή τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στα ζώα, η παρουσία της οδήγησε σε ταχύτερη ανάπτυξη των όγκων. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ήπαρ παίζει κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό της φρουκτόζης, μετατρέποντάς την σε «καύσιμο» για τους όγκους μέσω της αύξησης λιπιδίων στο αίμα – απαραίτητων για την κυτταρική ανάπτυξη.

Το HFCS, βασικό γλυκαντικό σε πλήθος επεξεργασμένων τροφών και ροφημάτων, είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Βρίσκεται όχι μόνο σε γλυκά και αναψυκτικά, αλλά και σε προϊόντα όπως κέτσαπ, έτοιμες σάλτσες και αρτοσκευάσματα. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, ιδιαίτερα σε άτομα με διάγνωση καρκίνου, ο περιορισμός της πρόσληψής του μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός.

Παρά τις δυσκολίες εφαρμογής, το εύρημα ανοίγει τον δρόμο για νέες θεραπείες που θα στοχεύουν τον μεταβολισμό της φρουκτόζης ή τη λειτουργία του ήπατος σε καρκινοπαθείς. Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση του φαινομένου στον ανθρώπινο οργανισμό και η πιθανή αξιοποίησή του στην ογκολογική φροντίδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response