Η Κίνα ανακοίνωσε την Τετάρτη (30/7) ότι θα διεξαγάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία τον Αύγουστο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις κοντά στο Βλαδιβοστόκ καθώς και κοινές περιπολίες στο Ειρηνικό Ωκεανό.
Πέρα από τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους συνεργασία τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι δύο χώρες επιδιώκουν να αντισταθμίσουν αυτό που θεωρούν ως παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι ασκήσεις, με την ονομασία «Joint Sea-2025», εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών διμερών σχεδίων συνεργασίας και «δεν στρέφονται εναντίον τρίτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, Ζανγκ Σιαογάνγκ (Zhang Xiaogang), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.
Μετά τις ασκήσεις, οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν επίσης ναυτικές περιπολίες στα «σχετικά ύδατα του Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ζανγκ.
Οι περσινές ασκήσεις «Joint Sea-2024» πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής της Κίνας.
Οι φετινές ασκήσεις «Joint Sea-2025» αναμένεται να διεξαχθούν πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου.
Προγραμματισμένη επίσκεψη Πούτιν στο Πεκίνο
Ο Πούτιν θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς και σε εορτασμούς, περιλαμβανομένης στρατιωτικής παρέλασης, για την 80ή επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιπλέον, θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping).
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει ποτέ επισήμως τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εδώ και πάνω από τρία χρόνια, ούτε έχει ζητήσει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, πολλοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας πιστεύουν ότι το Πεκίνο έχει παράσχει υποστήριξη στη Μόσχα.
Η Κίνα επιμένει ότι παραμένει ουδέτερο μέρος. Ζητά τακτικά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ενώ παράλληλα κατηγορεί τις δυτικές χώρες ότι παρατείνουν τη σύγκρουση παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία.
Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών νωρίτερα τον Ιούλιο ότι οι χώρες τους θα πρέπει να «ενισχύσουν την αμοιβαία υποστήριξη» κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Πεκίνο.