Η Unesco αναγνώρισε την ιταλική κουζίνα ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για εθνική κουζίνα και όχι για μεμονωμένα πιάτα.
Αυτό αποφασίστηκε σήμερα 10 Δεκεμβρίου, στο Νέο Δελχί, παρουσία του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.
Στο επίκεντρο του Ιταλικού φακέλου βρίσκεται η ιδέα της ιταλικής κουζίνας ως ζωντανής έκφρασης της κοινότητας, δηλαδή μια κληρονομιά αποτελούμενη από σειρά παραδόσεων και τελετουργιών οι οποίες, μέσω της κοινωνικότητας, διατηρούνται ζωντανές ανά τα χρόνια. Με την απόφαση της UNESCO, αναγνωρίζεται ολόκληρο το σύστημα της ιταλικής κουζίνας, και όχι μεμονωμένες και ιδιαίτερες παραδόσεις.
Από το μέρος του ο Υπουργός Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σημειώνει πως η αναγνώριση «είναι λόγος υπερηφάνειας, αλλά και συνειδητοποίησης της περαιτέρω αναβάθμισης που θα απολαύσουν τα προϊόντα, οι περιοχές και οι αλυσίδες εφοδιασμού μας» και τονίζει πως «θα αποτελέσει επίσης ένα επιπλέον μέσο για την καταπολέμηση όσων προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αξία που αναγνωρίζει όλος ο κόσμος στο Made in Italy και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, πλούτου στις περιοχές και τη συνέχιση αυτής της παράδοσης».
Σε αυτό προστίθεται και η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Αλεσάντρο Τζούλι, σύμφωνα με τον οποίο η αναγνώριση από την UNESCO «σηματοδοτεί ένα ιστορικό επίτευγμα: δεν προστατεύεται ένα μεμονωμένο πιάτο, αλλά ολόκληρο το σύστημα της ιταλικής κουζίνας, που θεωρείται ζωντανό κληρονομιά αποτελούμενη από πρακτικές, τελετουργίες, σεβασμό στην εποχικότητα και δια-γενεακή μετάδοση γνώσεων».






