Η ηλικία-κλειδί που καθορίζει την πορεία της κατάθλιψης

Κοινοποίηση:
katathlipsi depression neos bullying kakopoiisi sasha-freemind-Pv5WeEyxMWU-unsplash

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health αναδεικνύει σημαντικές διαφορές στην πορεία της κατάθλιψης μεταξύ εφήβων και ενηλίκων.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατάθλιψη στους εφήβους φαίνεται να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμη σε σύγκριση με τους ενήλικες που πάσχουν από την ίδια διαταραχή.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους εφήβους, όπως η θλίψη, η κόπωση και η έλλειψη ενδιαφέροντος, παρουσιάζουν λιγότερη προβλεψιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι πιο μεταβαλλόμενες και λιγότερο σταθερές. Αντίθετα, στους ενήλικες, αυτά τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται πιο παγιωμένα και προβλέψιμα με την πάροδο του χρόνου.

 

Καταθλιπτικοί έφηβοι και καταθλιπτικοί ενήλικες

Η κατάθλιψη είναι μια σύνθετη ψυχική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συνδεδεμένων συμπτωμάτων. Οι τρέχουσες παρεμβάσεις αντιμετωπίζουν τη συνολική σοβαρότητα της κατάθλιψης και δεν λαμβάνουν υπόψη πώς τα συμπτώματα αλληλεπιδρούν και εξελίσσονται στο χρονικό συνεχές. Εξ αφορμής αυτής της έλλειψης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 35.000 νέους για να καταγράψουν πως δρουν συνδυαστικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Η μελέτη δανείστηκε και εφάρμοσε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θερμοκρασία επηρεάζει την ύλη από τη φυσική. Στη βάση αυτής της λογικής, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, τα σωματίδια κινούνται πιο ελεύθερα και το σύστημα γίνεται λιγότερο σταθερό, κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί καθώς η ύλη μεταβάλλεται από στερεό σε υγρό σε αέριο. Μέσα από αυτόν τον συλλογισμό προκύπτει ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης συνδέονται σαν κόμβοι σε έναν ιστό, οι οποίοι έχουν μια συγκεκριμένη τιμή, είτε σταθερή είτε ευέλικτη (όπως και η θερμοκρασία).

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι:

  • τα μοτίβα των συμπτωμάτων γίνονται πιο σταθερά κατά την εφηβεία, με τα άτομα να είναι πιο πιθανό να έχουν μόνιμη κατάθλιψη ή να μην εμφανίζουν καθόλου καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ τα συμπτώματα αυξομειώνονται σε μικρότερες ηλικίες. Ως εκ τούτου, συγκριτικά με τους ενήλικες, οι έφηβοι παρουσιάζουν πιο ευέλικτα συμπτώματα και μη σταθεροποιημένα
  • η μεταβλητότητα που παρατηρείται στην εφηβική κατάθλιψη είναι πιθανό να επηρεάζεται από τρεις κύριους παράγοντες: την εφηβεία και τις ορμόνες, τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου και τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις
  • μεταξύ των εφήβων, τα συμπτώματα κατάθλιψης σταθεροποιούνται ταχύτερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για να επιδράσουν οι παράγοντες κινδύνου ή προστασίας
  • τα συμπτώματα στα έφηβα κορίτσια συνεχίζουν να αυξομειώνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
  • η στοχευμένη υποστήριξη των νεαρών εφήβων- ενώ τα συμπτώματα είναι ευέλικτα και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία- θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της χρόνιας κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή
  • τα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι ενήλικες -με σταθερά συμπτώματα που δεν μπορούν να μεταβληθούν- εμφανίζουν κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response