Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, με τον χρυσό να πέφτει στα 4.915,52 δολάρια η ουγγιά και τον άργυρο στα 90,94 δολάρια η ουγγιά, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις που είχαν προκληθεί από ανησυχίες στις αγορές. Η πτώση ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι οι επενδυτές καθησυχάζονται σχετικά με την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) υπό τη νέα πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι προτείνει για επικεφαλής της Fed τον Κέβιν Γουόρς, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Η κίνηση αυτή φαίνεται να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις αγορές, καθώς ο Γουόρς θεωρείται υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Fed, σε αντίθεση με άλλους υποψήφιους που θεωρούνταν πιο στενά δεμένοι με τον πρόεδρο και δυνητικά επιρρεπείς σε πολιτικές παρεμβάσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή Γουόρς περιορίζει την κερδοσκοπία γύρω από τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς οι αγορές βλέπουν πλέον έναν «συμβατικό» υποψήφιο που δεν θα υπονομεύσει την αυτονομία της Fed. Οι υπόλοιποι διεκδικητές της θέσης, Κέβιν Χάσετ και Ρικ Ράιντερ, αποσύρθηκαν από τη διεκδίκηση, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με πολιτική ανεξαρτησία.
Η αντίδραση των επενδυτών στις τιμές χρυσού και αργύρου αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στη σταθερότητα της Fed για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι η επιλογή ενός επικεφαλής με κύρος και εμπειρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομική ασφάλεια.





