Η Ευρώπη παραλύει από τους καύσωνες: Τι είναι το «heat dome» και γιατί οι ειδικοί το ονομάζουν «σιωπηλό δολοφόνο»

Κοινοποίηση:
kafsopnas_evropi

Σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου «φλέγεται» η Ευρώπη. Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται στη χειρότερη θέση καθώς το θερμόμετρο έδειξε τους 46 βαθμούς. Θύματα του καύσωνα είναι ακόμα και η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία.Το «heat dome» ή αλλιώς ο «θερμός θόλος» -όπως ονομάστηκε το συγκεκριμένο φαινόμενο του καύσωνα – φαίνεται πως σφυροκοπά την Ευρώπη χωρίς έλεος. Όπως περιγράφουν οι ειδικοί, αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν μία περιοχή υψηλής πίεσης παραμένει πάνω από μια περιοχή για ημέρες ή εβδομάδες.Αυτή η πίεση εγκλωβίζει τον ζεστό αέρα όπως ακριβώς κάνει ο θόλος ενός φούρνου πίτσας ή το καπάκι μιας κατσαρόλας.

Στη συνέχεια «ψήνει» τον αέρα και τη γη ενώ το έδαφος ξεραίνεται και απορροφά θερμότητα.

Άνδρας
Πολίτες στη Γαλλία περιμένουν στην ουρά για να δροσιστούν / Φωτογραφία Reuters

Λόγω της κατάστασης, οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τις ευπαθείς –και όχι μόνο- ομάδες, ενώ οι πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός για να προλάβουν οποιαδήποτε φωτιά ξεσπάσει. Στην περίπτωση που εκδηλωθούν οι φλόγες, το «heat dome» θα επιβαρύνει το έργο των πυροσβεστών για την κατάσβεσή τους.

Η νότια Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμό. Στην Πορτογαλία καταγράφηκε θερμοκρασία 46,6°C. Εξετάζεται αν αυτή η θερμοκρασία αποτελεί νέο εθνικό ρεκόρ για τον Ιούνιο.

Άνδρας
Περαστικός βούτηξε σε σιντριβάνι για να ανακουφιστεί από τη ζέστη / Φωτογραφία Reuters

Στην Τοσκάνη της Ιταλίας παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 20%.

Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμένουν σε κλειστούς χώρους από τις 11:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Η Γαλλία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Για πρώτη φορά εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για καύσωνα ενώ το 88% των περιοχών της βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει προσαρμογές στα ωράρια εργασίας για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τον καύσωνα.

200 δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τρίτη.

Άνδρας
Φωτογραφία Reuters

Η Γερμανία βρίσκεται επίσης σε συναγερμό καθώς ο καύσωνας και η ξηρασία αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών.

Εργαζόμενος
Στη Λισαβόνα οι εργαζόμενοι μεταφέρουν μπουκάλια νερού / Φωτογραφία Reuters

Αρκετές γερμανικές πόλεις επέβαλαν περιορισμούς στην άντληση νερού, καθώς οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα πλησιάσουν τους 40 °C μέχρι την Τετάρτη.

Ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Το «heat dome» έχει τρομοκρατήσει τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Οι επιστήμονες ονομάζουν το φαινόμενο ως τον «σιωπηλό δολοφόνο» καθώς προκαλούν τη σημαντική αύξηση των θανάτων ειδικά σε άτομα που είναι ήδη ευάλωτα.

Οι καύσωνες επηρεάζουν σε μεγάλο κίνδυνο και τα μικρά παιδιά, καθώς τα σώματα τους θερμαίνονται γρηγορότερα.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για τις έγκυες καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Άνθρωποι
Πολίτες ψάχνουν σκιές για να δροσιστούν / Φωτογραφία Reuters

Όσον αφορά το περιβάλλον, ο καύσωνας επηρεάζει τις θερμοκρασίες του εδάφους ευνοώντας τις συνθήκες για την εκδήλωση φωτιάς.

«Πρέπει να στραφούμε σε προληπτικές, γρήγορες και συντονισμένες δράσεις για να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε σε αυτήν. Τα εργαλεία υπάρχουν. Τα στοιχεία είναι σαφή. Αυτό που λείπει είναι η αίσθηση του επείγοντος. Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου η Μαντλίν Τόμσον από το Wellcome TRUST μιλώντας στο Sky News.

Σε ερώτηση ωστόσο αν ο «θερμός θόλος» ήρθε για να μείνει, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πως το φαινόμενο θα γίνεται ολοένα και πιο συχνό.

Τουρίστες
Τουρίστες στην Ισπανία προστατεύονται από τον ήλιο με ομπρέλες / Φωτογραφία Reuters

«Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι θερμικοί θόλοι θα γίνουν πιο συνηθισμένοι καθώς το κλίμα θερμαίνεται, με αποτέλεσμα πιο συχνές καύσωνες, αλλά δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική συναίνεση» συνεχίζει η ειδικός στο κλίμα.

Η Ευρώπη είναι ήδη 2 βαθμούς θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή και είναι η ήπειρος με την ταχύτερη θέρμανση στον κόσμο, γεγονός που κάνει κάθε καύσωνα και θερμικό θόλο πιο ζεστό από ό,τι θα ήταν.

Οικογένεια
Τουρίστες στη Λισαβόνα δροσίζονται με αναψυκτικά / Φωτογραφία Reuters

Ο λόγος φαίνεται πως είναι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκλύονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας τις μέσες θερμοκρασίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response