Η Εθνοφρουρά του Τέξας στο Ιλινόι – Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και τοπικών αρχών

Κοινοποίηση:
ap25240544131039-scaled-e1759723117245-1-768x449

Σε μια εξέλιξη που ενισχύει τις ανησυχίες για την αυξανόμενη ομοσπονδιακή παρέμβαση, μέλη της Εθνοφρουράς του Τέξας εγκαταστάθηκαν την Τρίτη σε Κέντρο Εφέδρων του Στρατού στο Ιλινόι, σηματοδοτώντας την πιο σαφή ένδειξη μέχρι σήμερα της πρόθεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Σικάγο.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται παρά τη σθεναρή αντίσταση από Δημοκρατικούς αξιωματούχους, καθώς και την εκκρεμή προσφυγή στη δικαιοσύνη που αμφισβητεί τη νομιμότητα της αποστολής στρατιωτών.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι, Τζέι Μπι Πρίτσκερ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, καταγγέλλοντας ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί τους στρατιώτες ως «πολιτικά πιόνια». Ο ίδιος δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, στρατιώτες με διακριτικά της Εθνοφρουράς του Τέξας εθεάθησαν στο κέντρο εφέδρων στο Έλγουντ, περίπου 89 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σικάγο. Παράλληλα, οχήματα με σήμανση «Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης» μετέφεραν εξοπλισμό, ενώ στήθηκαν περιφράξεις και λυόμενα καταλύματα, υποδηλώνοντας προετοιμασία για παρατεταμένη παραμονή.

Η ακριβής αποστολή της Εθνοφρουράς παραμένει αδιευκρίνιστη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η διοίκηση Τραμπ εντείνει τις επιχειρήσεις μετανάστευσης στην περιοχή. Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το Σικάγο ως «κόλαση εγκλήματος», παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στατιστικά της αστυνομίας δείχνουν σημαντική μείωση στα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωποκτονιών.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης (Insurrection Act), προκειμένου να παρακάμψει τους περιορισμούς του Posse Comitatus Act, ο οποίος απαγορεύει την εμπλοκή του στρατού σε εγχώρια επιβολή του νόμου. Ο Τραμπ έχει απειλήσει ανοιχτά να κάνει χρήση του νόμου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πολιτική και κοινωνική ένταση.

Οργή από τις πολιτειακές αρχές

Η πολιτεία του Ιλινόι και η πόλη του Σικάγο έχουν προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, ζητώντας να μπλοκαριστεί αυτό που χαρακτηρίζουν «ο διακηρυγμένος πόλεμος του Τραμπ» κατά των πολιτειών που κυβερνούνται από Δημοκρατικούς. Η ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Ο Πρίτσκερ δήλωσε πως ακύρωσε όλα τα σχέδιά του το Σάββατο, αναμένοντας τηλεφώνημα από τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, το οποίο ποτέ δεν έγινε.

Τριβές και σε άλλες πολιτείες – Κρίση στο Πόρτλαντ και στο Μέμφις
Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Όρεγκον, όπου δικαστής μπλόκαρε την ανάπτυξη στρατιωτών στην πόλη Πόρτλαντ. Η Δημοκρατική κυβερνήτρια Τίνα Κότεκ δήλωσε πως μετέφερε ξεκάθαρα στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ότι «δεν υπάρχει εξέγερση» στο Όρεγκον.

«Η πολιτεία είναι ενωμένη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των κοινοτήτων μας», ανέφερε.

Στο Μέμφις του Τενεσί, η αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι στρατιώτες της Εθνοφρουράς αναμένονται μέχρι την Παρασκευή, με ορισμένους διοικητές να έχουν ήδη φτάσει για σχεδιασμό επιχειρήσεων. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μπιλ Λι δήλωσε ότι οι στρατιώτες θα αναλάβουν ρόλο υποστήριξης των τοπικών αρχών και θα εξουσιοδοτηθούν από τους ομοσπονδιακούς U.S. Marshals, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή τους καθήκοντα.

Οι αριθμοί δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας

Παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ, οι δείκτες βίας έχουν μειωθεί σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Στο Σικάγο, οι ανθρωποκτονίες έχουν πέσει κατά 31% το 2025 (278 ως τον Αύγουστο), ενώ στο Πόρτλαντ σημειώθηκε μείωση 51% στις ανθρωποκτονίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, το ομοσπονδιακό κτήριο της ICE (Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων) στο Πόρτλαντ παραμένει εστία διαδηλώσεων, με επεισόδια, χρήση δακρυγόνων και συγκρούσεις να σημειώνονται κατά διαστήματα από τον Ιούνιο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response